Dragi prieteni,

Iată că după Adunarea Generală recent desfășurată pot spune că am încheiat doi ani de mandat la conducerea Federației. A fost o experiență extraordinară pentru mine, altfel decât m-am așteptat. Mai greu, mai frumos, cu mai multă răspundere, cu conflicte și orgolii mult mai mari decât ar trebui să aducă o competiție. Am ajuns să fac cu totul altfel de lucruri decât credeam și doream, multă administrație, multă luptă la baionetă pentru respectarea Legii Sportului, o lege pe care am aprofundat-o și am însușit-o îndeajuns de bine vrând-nevrând.
Am petrecut doi ani în care personal am evoluat mult, în primul rând la capitolul răbdare. Am înțeles în acești ani cât de amplă este Federația noastră, ce structură riguroasă și bine clădită este.

Dar textul acesta nu este despre mine ci despre cum s-a schimbat Federația.
Și pentru că e greu cand ești zi de zi implicat într-o activitate să simți care sunt schimbările, vreau să vă împărtășesc câteva cifre, o paralelă între 2014, înainte de alegeri, și final de 2016.
Astfel, în 2014, Federația avea 112 cluburi active membre, 7 discipline, 566 de sportivi licențiați cu licența anuală, 48 de competiții pe parcursul anului.
În 2014, Raliul Harghitei a avut la start 45 de echipaje, Raliul Iașiului 40, iar Raliul Sibiului nu s-a desfășurat.
Site-ul Federației avea în 2014 – 5000 de vizitatori unici, și sub 80.000 de vizualizări.
În 2014, timpii de pe probele de raliu și de la finalul urcărilor la Viteza în Coastă se transmiteau prin stație de emisie-recepție și erau scriși cu pixul pe niște coli A1.

La finalul lui 2016, Federația are 129 de cluburi active membre, 11 discipline, 682 de sportivi licențiați cu licență anuală, 84 de competiții anuale.
În 2016, Raliul Harghitei a avut la start 60 de echipaje, Raliul Iașiului 57, iar Raliul Sibiului a fost etapă comună cu vecinii bulgari având 72 de echipaje la start.
Site-ul Federației a avut în 2016 – 45.000 de vizitatori unici și peste 360.000 de vizualizări.
În 2016, timpii de pe probele de raliu și de la finalul urcărilor la Viteza în Coastă se transmit online, automat, către site-ul Federației, fras.ro și apoi, mai departe către site-urile partenere.

Deși niciodată nu ni se pare îndeajuns, Federația a crescut semnificativ la capitolele imagine, organizare, aparatură de cronometrare și transmiterea timpilor, aplicarea regulamentelor.
Am demarat anul trecut programul de licențiere online, care anul acesta va fi dezvoltat și mai mult și va deveni un portal, un hub în care se vor regăsi toate informațiile necesare unui practicant de motorsport. Ne mișcăm greu, foarte greu, dar bugetul este destul de mic și nu putem susține o schimbare rapidă.
Regulamentele cred că s-au îmbunătățit substanțial în cei doi ani și, chiar dacă mai sunt puncte interpretabile, cred că situațiile imputabile neclarităților au scăzut vizibil.

Ca noutăți sportive, în ultimii doi ani au fost înființate Campionatul Național de Rally2, Campionatul Național de Viteză în Coasta2, Comisia Națională de Rally Raid (după mulți ani de pauză), Comisia Națională de Drift (pentru prima dată în istoria Federației), Comisia Națională de Circuit Viteză (care acum nu funcționează, dar sper ca în 2017 își va relua activitatea), Comisia Națională de Time Attack, Comisia Națională de Drag Racing, Campionatul Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice de Competiție, Comisia de Vehicule Electrice și Energii Alternative, categoria Buggy în Campionatul Național de Rally Cross.
Recent lansatul Campionat Național de Viteză în Coastă2 arată strategia și voința Federației de a dezvolta sportul automobilistic pe orizontală, prin atragerea de noi pasionați și prin oferirea unei soluții mai accesibile pentru practicarea motorsportului.

Dragi prieteni, mai vreau să semnalez că acum 2 ani cînd am început mandatul se tot spunea că nu vom rezista nici 3 luni cu un Consiliu Federal neomogen, cu opinii radical diferite și chiar din tabere vădit diferite. Iată-ne că după doi ani nucleul s-a păstrat și, membri noi, care acum doi ani nu își imaginau că pot intra în viața federală acum s-au alăturat echipei noastre printr-un proces de vot care cred că a fost cel mai liber și neinfluențat din istoria Federației.

Ce nu am făcut? Nu am făcut multe. Fiecare dintre membri au văzut, au simțit, au trăit pe propria piele(uneori) plusurile și minusurile actualei conduceri. Nu vreau să părem altfel decât suntem. Și stăm drepți în fața cluburilor, nu ne văităm, nu ne imbătăm cu apă rece, nu suntem autosuficienți, cu siguranță nu ținem de scaune și NU ne lăsăm păgubași.

În încheiere, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți la Adunarea Generală, sper să vină la fel de mulți la toate ședințele, nu doar la cele care sunt de Alegeri sau care adună nemulțumiri. Vreau să le mulțumesc celor care, deși într-un fel sau altul au fost dezamăgiți de activitatea federală, au rămas alături de Federație și au înțeles că dezvoltarea se face prin dialog, prin răbdare și prin susținere reciprocă. Am înțeles efortul și dragostea lor pentru Federație mai bine când am văzut că alte cluburi au ales să părăsească corabia. Mai vreau să le mulțumesc tuturor candidaților la posturile vacante din structura Federației, indiferent că au câștigat sau nu. Dorința lor de a ni se alătura ne onorează și ne obligă.
Nu în ultimul rând, le mulțumesc arbitrilor noștri și sper ca anul acesta să începem să prețuim mai mult și această categorie, atât de importantă în economia sportului nostru.

Vă doresc tuturor un an competițional cu rezultate excepționale și performanță în tot ceea ce faceți!