Comisia Centrală a Arbitrilor din cadrul FRAS organizează în zilele de 24 și 25 februarie 2018, la Tess Brașov, cursuri pentru arbitri, având următoarele specializări: comunicații, cronometraj, secretariat și conducere.

Termenul limită pentru trimiterea listelor cu arbitrii participanți la cursuri este 19 februarie și sunt destinate exclusiv arbitrilor licențiați în acest an.

Cursurile din data de 24 februarie se vor desfășura în intervalul orar 11.00-17.00 (13.30-14.30 pauză).

Sala 1: Curs susținut de Ioan Badiu (proceduri generale), Laurențiu Oros (responsabilități individuale, mod de comunicații la raliu și coastă), Sandor Benedeck (dotare individuală, prezentare în post, ținută și afișare steaguri), Robert Laszlo (amenajare posturi, colaborare cu organizatorul și între arbitrii de pe aceeași probă).

Sala 2: Curs susținut de Rareș Florescu (responsabilități individuale, proceduri de lucru, colaborare cu conducerea cursei și cu șeful centrului de calcul), Remus Strian (verificări administrative, proceduri de lucru, documente, ordine de start, rezultate, clasamente, împărțirea atribuțiunilor), Mimi Oros (prezentarea dosarului competiției, alcătuirea acestuia, prezentarea fiecărei file, proveniența acesteia).

Cursurile din data de 25 februarie se vor desfășura în intervalul orar 10.00-16.00 (13.00-14.00 pauză).

Sala 1: Curs susținut de Ionuț Hadăr (prezentarea echipamentelor, funcționalități, situații deosebite, colaborarea cu secretariatul – șeful centrului de calcul), Alina Martiniuc (mod de lucru în postul start și sosire – colaborare cu ceilalți arbitri, comunicații către Stop, situații speciale).

Sala 2: Curs susținut de Rareș Florescu (director și CCS, proceduri de lucru și de colaborare între conducerea cursei – secretarul CCS – secretariat, pregătirea și publicarea deciziilor, respectarea procedurilor înaintea publicării unei decizii, audieri), Romeo Dănilă (securitate și traseu, dispozitive de securitate, verificări în teren, transmiterea informațiior către HQ, colaborarea între Traseu și Securitate, situații deosebite, decizii radicale sau la limită), Tamaș Lang (deschidere, tot ce implică postul șef deschidere).

Pentru buna desfășurare a cursurilor se vor aduce toate materialele necesare: echipament cronometraj, ceasuri, dosar de competiție, stații radio, steaguri și alte materiale utile. De asemenea, pentru cursul de cronometraj se va face și proba practică, folosindu-se celule, ceas, cabluri și cronoprinter, în timp ce pentru cursul de comunicații se vor aduce câteva stații mici pentru a simula comunicarea între director și intermediari.

Ioan Badiu,

președinte interimar Comisia Centrală a Arbitrilor