În urmă discuțiilor generate pe fondul întârzierii afișării timpilor online, la ultimii concurenți, de la finalul etapei de viteză în coastă „Trofeul Sinaia 2018”, desfășurată în perioada 21-22 iulie 2018, cronometrorul șef Ionuț Hadăr împreună cu șef centru calcul Dan Micu, doresc să aducă următoarele clarificări legate de evenimentele petrecute:

Echipamentele folosite la etapele organizate sub egida FRAS (cronoprintere, fotocelule, ceas start, module transmisie timpi, site afișare timpi live FRAS), sunt atent verificate înaintea fiecărui concurs, astfel încât sportivii să beneficieze de cadrul optim de desfășurare a evenimentului din punct de vedere al atribuirii timpilor și transmiterea lor online.

Echipamentele de transmisie a timpilor de pe traseu către centrul de calcul sunt implementate în formatul actual doar de la începutul sezonului 2018. Astfel, pot apărea dificultăți tehnice în transmiterea timpilor, dificultăți care depind în special de încărcarea rețelei de telefonie mobilă, viteza internetului și starea semnalului din locurile de transmisie. Astfel, se lucrează continuu pentru perfecționarea echipamentelor.

Există însă situații în care din diverse motive precum condiții meteo (umezeală, ploaie, frig, caniculă), aceste echipamente electronice să funcționeze deficitar. Pentru a evita orice situație în care un concurent nu are atribuit timp în urma unei urcări cronometrate, echipamentele se dublează în posturile de START, respectiv SOSIRE.

Înaintea fiecărei zi de competiție, cronoprinterele TAG Heuer CP540 și CP520 se sincronizează în paralel și simultan cu ceasul de start TAG Heuer HL940. Astfel, la trecerea unui concurent printre fotocelule, cronoprinterele înregistrează același timp.

Situația ivită la postul SOSIRE, la finalul manșei a doua de concurs, a fost cauzată de consumarea parțială a bateriilor, moment în care cronoprinterul principal a oprit tipărirea pe bandă, pentru economisirea energiei (intrând într-un sistem de SAFE MODE, mod în care cronoprinterul înregistrează și memorează toți timpii, fără să se piardă nici un timp, urmând să-i tipărească atunci când are suficientă energie, în cazul de față, după înlocuirea bateriilor). Astfel, cronometrorul adjunct Alexandru Bîrlea, aflat în postul SOSIRE, a început transmiterea timpilor, de pe cronoprinterul secundar (sincronizat cu cel principal, după cum am menționat mai sus).

Dorim să vă asigurăm că, înainte de orice concurs, bateriile tuturor echipamentelor se schimbă cu unele noi, de foarte bună calitate.
În urma acestei schimbări, cronometrorul adjunct a luat legătura cu șeful centrului de calcul, pentru explicarea situației și setarea în baza de date, a unui nou cronoprinter, ca și cronoprinter principal.

Clarificarea situației a durat, motiv pentru care afișarea timpilor a fost întreruptă, pentru a evita situațiile confuze. Totodată, trebuie menționat că din cauza numărului mare de accesări a siteului live.fras.ro  (în 10 minute numărul accesărilor pe site a crescut cu 500%), la finalul competiției, serverul a picat, iar reconectarea lui a durat aproximativ un minut. Menționăm, fără a ne disculpa în vreun fel, că datorită startului la un interval de 40 de secunde, ultimii 15 concurenți au sosit într-un interval de sub 10 minute.

De asemenea, se precizează că sunt situații în care timpii unor concurenți sunt trimiși telefonic, din cauza unor erori tehnice de transmitere. Aceștia sunt introduși manual în baza de date, ceea ce cauzează întârzieri în apariția timpilor pe site. Indiferent de modul de transmitere, benzile cu timpii înregistrați sunt verificate întotdeauna atunci când dosarele ajung la centrul de calcul, iar în cazul apariției unor erori, timpii sunt corectați.

De aceea se poate întâmpla ca în cazul concurentului cu numărul 73 de la „Trofeul Sinaia 2018”, să existe un anumit timp afișat inițial, iar ulterior acesta să fie corectat.

Situațiile iscate au stârnit nemulțumirea unor concurenți, însă dorim să precizăm că timpii atribuiți sunt reali, exacți, tipăriți pe banda cronoprinterului și disponibili la cererea concurenților.

Echipa de cronometraj, împreună cu echipa din centrul de calcul, fac eforturi substanțiale pentru ca la fiecare etapă, calitatea serviciilor oferite să crească ca performanță, calitate și transparență.

Astfel, pentru întărirea celor declarate mai sus, distribui o schemă de conexiuni a echipamentelor, împreună cu pozele din posturile de START și SOSIRE, din ambele zile de concurs.

Atât echipa de cronometraj cât și echipa din centrul de calcul, își cer scuze pentru situațiile ivite și vă mulțumeasc pentru înțelegere!
În același timp, pentru o transparență totală și o înțelegere de către toți sportivii, despre cum funcționează sistemul de cronometraj la etapele de viteză în coastă, în programul următoarei etape din CNVCD 2018- Câmpulug Muscel va fi introdus un briefing informativ, practic, cu toată aparatura de cronometraj și întreg personalul angrenat în acest complex proces.  La prezentare sunt invitați toți sportivii, șefii de echipă tehnică, sau alte persoane din staful sportivului.

Cronometror șef – Ionuţ Hadăr
Şef centru calcul – Dan Micu