Aproape 30 de femei implicate în motorsportul românesc au lansat în Săptămâna Femeii platforma Femei în Motorsport, o platformă dedicată dedicată promovării femeilor din ariile automobilismului și motociclismului din țara noastră.

Inițiativa de lansare a platformei îi aparține pilotului Cristiana Oprea, cea care din 2016 participă în Campionatul Național de Raliuri Dunlop într-un echipaj exclusiv feminin. De asemenea, ocupă poziția de PR în cadrul Cupei Dacia, acolo unde de altfel și concurează pe o Dacia Sandero, având-o în dreapta pe Diana Hațegan.

“Femei în Motorsport este un mod de a mulțumi comunității care m-a încurajat în ultimii ani să îmi urmez visul și de a susține la rândul meu dezvoltarea armonioasă a sportului cu motor în România. Mai mult, este o oportunitate de a dezvălui poveștile nespuse ale celor care fac posibilă dezvoltarea acestui sport – oficiali, organizatori, oameni de media sau team manageri. Este începutul unei perioade foarte frumoase, vor mai urma și alte inițiative constructive care vin în întâmpinarea noii generații de tineri pasionați de auto-moto” spune Cristiana despre www.femeiinmotorsport.ro

Cristiana Oprea, inițiatoarea platformei, a bifat deja două sezoane complete în Campionatul Național de Raliuri Dunlop.

Printre primii membri care au acceptat cu zâmbetul pe buze noua inițiativă se numără nume sonore ale motorsportului românesc: Mihaela Beldie (copilot raliuri, prima si singura femeie care a reprezentat Romania in Campionatul Mondial de Raliuri pana in prezent), Carmen Poenaru (prima româncă care obține titlul de campion absolut de raliuri în 2017, din postura de copilot), Alina Bunica (raliuri), Ramona Rusu (pilot de drift și raliuri, campioană Queen of Europe 2014), Andreea Goga (pilot Motociclism Enduro), Roxana Ciuhulescu (sportiv pluridisciplinare, organizator și promotor), Ana-Maria Pascaru (10 ani de experiență ca PR în motorsport), Laura Savu (organizator Women Rally). Lor li se alătură noul val de sportivi, oficiali și oameni de media, care cu siguranță vor scrie în continuare istoria sportului în România.

Carmen Poenaru a devenit prima femeie campioană națională absolută la raliuri, la finalul sezonului 2017, din postura de copilot.

Numărul femeilor care concurează în campionatele naționale organizate sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv a crescut simțitor în ultimii ani. Doar în sezonul 2018, nu mai puțin de 50 de reprezentante ale sexului frumos au fost prezente în campionate, de aproape 3 ori mai multe decât în urmă cu 4 ani. În plus, acestea au bifat nu mai puțin de 15 prezențe pe podiumul final al Galei Campionilor FRAS, demonstrând că femeile au un cuvânt de spus în motorsport.

Acestea sunt: Alina Bianca Pop (campioana juniorilor și la clasa 2 Roți Motrice Tracțiune Spate – Raliuri), Dariana Mateuț (vicecampioană debutanți – Raliuri), Delia Năstase (vicecampioană Clasa 11 – Raliuri), Ana Bianca Radu (vicecampioană Clasa A1 – Rally 2), Mihaela Balint (vicecampioană Clasa A2 și locul 3 la Grupa A – Rally 2), Anne Marie Ghibernea (vicecampioană Clasa 1 – Time Attack, locul 3 la Clasa 1 – Autoslalom), Ionela Dana Covalschi (locul 2 la Clasa 4 – Time Attack, locul 3 la clasa 4 – Autoslalom), Raluca Bădan (campioană la clasa TH1 și vicecampioană în clasamentul general – Rally Raid), Iulia Olteanu (vicecampioană, clasa Promo – Rally Raid), Iulia Berea (locul 3 la Clasa Pufo – Karting).

Alina Bianca Pop a obținut două titluri naționale la raliuri în 2018. Credit photo: rallyzoom.ro

Platforma Femei în Motorsport se aliniază direcțiilor de dezvoltare stabilite de FIA prin Comisia Women in Motorsport și propune localizarea acestui concept în România, prin definirea a 6 direcții de acțiune:

1. Bază de date, inclusiv cu femei implicate în trecut, o bună cunoaștere a istoriei automobilismului fiind esențială pentru dezvoltarea și promovarea armonioasă a noilor generații.
2. Promovare prin preluarea comunicatelor de presă, dar și prin publicarea conținutului editorial creat cu și de către membri, oferindu-le astfel membrilor un instrument de exprimare
3. Construirea unei relații sănătoase cu mass-media prin comunicarea unor informații relevante,
4. Facilitarea legăturii dintre sportivi și sponsori
5. Organizarea unor evenimente de networking și facilitarea participării membrilor la evenimente de interes pentru dezvoltarea multidisciplinară
6. Promovarea unor modele autentice, relevante pentru generația tânără & susținerea educației rutiere prin motorsport.

Așadar, vă invităm să urmăriți adevăratele vestitoare ale primăverii din motorsportul românesc pe site-ul www.femeiinmotorsport.ro, dar și pe canalele de facebook și instagram @femeiinmotorsport. Dacă sunteți implicată în motorsport și doriți să vă înscrieți sau să înscrieți o femeie care a activat în istoria motorsportului românesc, puteți face asta oricând urmărind pașii din secțiunea “Contact” de pe site.