Bogdan Marișca și Sebastian Itu au obținut primul lor succes în 2020.

Bogdan Marișca a obținut prima sa victorie stagională, câștigând Raliul Iașului chiar în ultima probă specială. Abandonul dramatic al lui Simone Tempestini a relansat lupta pentru titlu în Campionatul Național de Raliuri Betano, Dan Gîrtofan apropiindu-se la numai un punct.

A patra etapă a sezonului a părut o simplă afacere pentru Tempestini și Sergiu Itu (Skoda Fabia R5), care au fost cei mai rapizi în primele 4 probe speciale din totalul de 6. În cea de-a cincea, a doua trecere pe Cioca Boca, chiar aproape de final, Tempestini a pierdut controlul mașinii într-un viraj și s-a răsturnat. Mașina a luat foc instant, însă voluntarii de pe traseu au rezolvat rapid situația, iar cei doi au ieșit teferi și nevătămați.

Adrian Răspopa a fost la un pas să îl copieze pe Tempestini, însă a redresat mașina în ultima fracțiune de secundă. Fotograful Szabó Attila a surprins exact momentul decisiv.

La numai câteva secunde după, Adrian Răspopa, care devenea noul lider, a pierdut controlul în același viraj și era cât pe ce să aibă aceeași soartă ca Tempestini, însă a repus mașina pe roți ca printr-un miracol și a ajuns până la finalul probei. Acolo a constatat însă că radiatorul s-a spart în timpul impactului cu solului și nu a mai putut lua startul în ultima probă specială, care i-ar fi putut aduce primul succes la general din carieră.

De această situație a profitat echipajul de la Napoca Rally Academy, Bogdan Marișca/Sebastian Itu. Pe 3 înaintea PS5, aceștia au preluat conducerea în clasament după cele două abandonuri și au bifat atât primul lor succes în 2020, dar și din carieră la Iași.

„Cred că este cea mai amară victorie pe care am avut-o, nu prea mă pot bucura de ea. Meritam podiumul și atât, gândul îmi este la Simone și Sergiu, dar și la ceilalți colegi ai noștri care s-au oprit”, a spus Marișca imediat după ce a ajuns la finiș.

Pe locul secund în clasamentul general s-a clasat Dan Gîrtofan, cel care și-a sărbătorit ziua de naștere chiar în prima zi a Raliului Iașului. Cu Tudor Mârza în dreapta, Giri a continuat tradiția din acest sezon după ce și în primele 3 runde a bifat tot poziția a doua.

Dan Gîrtofan s-a apropiat la un singur punct de Simone Tempestini în clasamentul general. Sursă foto: rallyart.ro

După Raliul Iașului, Tempestini rămâne lider cu 135 de puncte, în timp ce Gîrtofan s-a apropiat la numai un singur punct, astfel că lupta pentru titlu rămâne deschisă înaintea celor două etape finale, de la Cluj Napoca și Arad.

Pe un Peugeot 208 R2, Norbert Maior a reușit primul său podium din carieră, la Iași. În echipaj cu sora sa mai mică, Francesca, Norbert este pe 3 și în clasamentul general FIA, având 103 puncte. Aceștia s-au impus și la două roți motrice, dar și la clasa RC4.

Rezultatele finale de la Raliul Iașului 2020 sunt disponibile aici.

În ceea ce privește competițiile monomarcă, echipajul Cristian Șugar și-a adjudecat victoria la Cupa Dacia, în absența lui Raul Badiu, prezent la etapa mondială din Estonia, în timp ce Dănuț Budai a bifat al patrulea succes consecutiv în Cupa Swift.

Budai s-a impus și la Juniori, iar la Debutanți a câștigat sibianul Paul Popa.

Clasamentul pe echipe de la Raliul Iașului este disponibil aici.

În Campionatul Național de Rally 2, Emanuel Resiga a câștigat Raliul Iașului, fiind urmat de Cristian Albuț și Alexandru Cornea.

Următoarea etapă din Campionatul Național de Raliuri Betano va fi Transilvania Rally, în perioada 25-26 septembrie.