Victor Băldescu (1952 – 2015)

Victor-Băldescu-420x420Considerat a fi un adevărat „Gentleman Driver” de către actuala generație de sportivi, Victor Băldescu a ocupat funcția de Președinte al Federației Române de Automobilism Sportiv între februarie 2006 și februarie 2007.

Cariera sa sportivă a fost încununată cu titlul de Campion Național Absolut la Viteză în Coastă obținut în 2006. Titlul, precum și maniera elegantă de abordare a competițiilor sau mașinile de excepție pe care le-a pilotat i-au adus supranumele „King of The Hill”.

Victor Băldescu a concurat în ultimii ani și pe probele speciale ale Campionatului Național de Raliuri, în cadrul Grupei H, avându-l în dreapta sa pe Ciprian Solomon, în calitate de navigator.

 

 


 

Adrian Berghea (1969 – 2015)

adrian-berghea-mediafax-fotoAdrian Berghea, stins din viaţă la doar 46 de ani după o nedreaptă luptă cu cancerul. Cu o carieră impresionantă în motorsport, ce a culminat cu obţinerea a două titluri de campion absolut în calitate de copilot şi numeroase participări internaţionale, Adrian Berghea este considerat unul dintre cei mai de succes copiloţi ai României din istorie. De-a lungul carierei, el i-a avut în stânga sa printre alţii pe Constantin Aur şi Dan Gîrtofan, alături de care a obşinut cele mai mari succese sportive. Adrian Berghea şi-a dedicat întreaga viaţă pasiunii pentru motorsport, perfomanţă şi educaţie, fiind în ultima perioadă instructor în cadrul Şcolii de Pilotaj Defensiv Titi Aur”, se menţionează în comunicatul citat.

Berghea a fost campion grupa N pe Ford Escort RS Cosworth în 1995, campion Cupa Nova şi Clasa H3 în 1998, campion naţional absolut alături de Constantin Aur pe un Mitsubishi Evo 9 în 2006 şi campion naţional absolut alături de Dan Gîrtofan pe un Subaru Impreza N12 în 2007.

În 2003 a participat la Campionatul Mondial de Raliuri, iar în 2012 a fost copilot recunoaşteri în Campionatul Mondial, etapele de la Monte Carlo, Suedia, Portugalia, Argentina, Finlanda şi Grecia.

Anul trecut, Adrian Berghea a ocupat locul 3 la Raliul Braşovului alături de Dan Gîrtofan.


 

Werner Hirschvogel (1931 – 2013)

Reşiţeanul ocupă un loc distinct pe panoul de onoare de la Alfa Romeo, consecinţă a faptului că a câştigat două titluri naţionale cu un motor străin, într-o ţară în care nu existau nici piese de schimb şi nici service.

Distins cu titlul de Maestru al Sportului, Werner Hirschvogel a fost artizanul automobilismului sportiv reşiţean, reuşind să determine conducerea UCM Reşiţa să înfiinţeze şi să susţină activitatea echipei nou înfiinţate.

Werner Hirschvogel – pilot de legendă, devenit, din 10 iulie 2014, istorie…

 


 

Radu Grozea (1946 – 2013)

Dispariția prematură a omului de sport Radu Grozea, om cu o contribuție remarcabilă în promovarea pe micile ecrane a sporturilor pe patru roți, a îndoliat întreaga familie a motorsportului românesc.


 

Eugen Ionescu Cristea (26 mai 1938 – 23 aprilie 2011)

Genu Ionescu Cristea, unul din cei mai talentati piloti de automobilism sportiv ai Romaniei, s-a luptat cu o boala necrutatoare, la fel de tenace cum se duela odinioara pe traseele de concurs cu adversarii. De aceasta data insa, Genu nu a mai invins.

Federatia Romana de Automobilism Sportiv pierde astfel un mare sportiv, cu un palmares impresionant: 36 de titluri de campion national la trei specialitati ale automobilismului competitional: viteza in coasta, viteza pe circuit si raliuri. A debutat în 1966, pe un Fiat 850 la „Raliul Romaniei”, alaturi de tatal sau, Nicolae Ionescu Cristea, fost sportiv motociclist. Ulterior a inregistrat performante de exceptie, castigand „Raliul Zapezii” in 1972, „Raliul Portile de Fier” tot in 1972, apoi din nou in 1973, “Raliul Balcanic”  la individual 1968, 1972 si ulterior cu echipa, locul secund în clasamentul general al “Raliului Gunaydin” editia 1978, 19 titluri de campion national la viteza in coasta, 5 titluri de campion national la circuit din care 2 absolute,  3 titluri de campion national la raliuri (1969, 1970, 1977). Maestru al sportului din 1975, Eugen Ionescu Cristea este unul din cei mai titrati piloţi ai automobilismului sportiv modern.