În data de 17.02.2023, Judecătoria Sectorului 1 București s-a pronunțat în litigiul inițiat împotriva Federației Române de Automobilism Sportiv de către către Rădulescu Elena Catherine și Minea Bogdan Emilian și a stabilit faptul că Statutul Federației Române de Automobilism Sportiv (în continuare FRAS) respectiv regulamentul Campionatului Național de Raliuri Betano 2022 (în continuare Regulamentul) sunt legale.

Cei doi sportivi au contestat legalitatea Statutului FRAS respectiv regulamentul Campionatului Național de Raliuri Betano 2022, însă instanța le-a respins această solicitare.

Prin intermediul motivării, instanța a stabilit faptul că Statutul și Regulamentele FRAS nu sunt acte administrative ci sunt acte pur civile ce au ca scop reglementarea activității FRAS respectiv activității de raliuri la nivel național, deci sunt emise în interesul privat al Federației și al membrilor acesteia.

Prin interesul privat se înțelege necesitatea derulării unei activități unitare și armonioase în domeniul automobilismului sportiv, fiind necesar un Statutul propriu în concordanță cu reglementările legale, precum și un Regulament legal de desfășurare a competițiilor.

În speța dedusă judecății, instanța judecătorească a constatat faptul că dispozițiile Statutului FRAS și ale Regulamentului sunt acte civile, de drept privat și respectă toate prevederile legale.

În același sens s-a pronunțat și Ministerul Sportului printr-o adresă înaintată reclamanților și depusă la dosarul cauzei, în sensul că actele emise de către FRAS, anume Statutul și Regulamentul Campionatului Național de Raliuri Betano 2022, sunt în deplină conformitate cu prevederile legale.

Prin urmare se dovedește faptul că demersurile FRAS sunt conforme cu legislația în vigoare și protejează interesul automobilismului sportiv cât și al membrilor afiliați.