Luca Savu și Andrei Dună. Foto: Pixi Media

Juniorii Andrei Dună (16 ani) și Luca Savu (14 ani) au încheiat cu bine și ultima etapă din Campionatul Francez de Formula 4, a 7-a, ce s-a desfășurat pe circuitul Paul Ricard, în Franța.

Sâmbătă, în prima manșă de concurs, Andei a fost lovit de un concurent și a terminat pe locul 25, în vreme ce Luca, după un start bun, terminat pe locul 16.

După-amiază a urmat cea de a doua cursă. Andrei a avut un start foarte bun reușind să ajungă până pe locul 5, însă cu doar 10 metri în fața liniei de finish monopostul s-a oprit din cauza problemelor tehnice. Chiar și așa, Andrei a terminat pe locul 8. În schimb, Luca a terminat pe locul 15.

Duminică a avut loc și cea de-a treia manșă a etapei programată, cu Dună luând startul de pe poziția 9, respectiv Savu, poziția 23. Andrei a reușit să termine pe locul 7, însă ghinionul l-a urmărit și de această dată pe Luca, juniorul de 14 ani terminând pe 23, tot din cauza problemelor tehnice.

Dună, pe 17, Luca, pe 20

Așadar, la finalul ultimei runde, doar Andrei Dună a reușit să puncteze (7 puncte), terminând sezonul pe loc 17, cu 19 puncte. În ceea ce-l privește pe Luca Savu, acesta a rămas cu cele 8 puncte din prima etapă, când a terminat una dintre manșe pe locul 5, cu care a terminat sezonul pe locul 20.

„A fost un an competițional incredibil, în care zilele au trecut foarte repede, dar am ajuns cu bine la final. Un an în care am avut incredibila oportunitate de a intra în lumea motorsportului profesionist. Fără niciun fel de experiență, am reușit să progresez cu fiecare cursă terminată și să capăt încredere mai mare. Astfel, am caștigat puncte importante, în ciuda multor probleme tehnice, ceea ce mă face mândru. Sunt multe cuvinte pentru a descrie experiența pe care am trait-o și recunoștința pe care le-o port celor care au fost alături de mine pe tot acest parcurs. Prin urmare, mă simt motivat să dau tot ce pot în următorul proiect în care voi fi implicat”, a declarat Andrei Dună.

„A fost un sezon deosebit pentru mine, în care am avut parte și de bune, și de rele, dar mă bucur că am ajuns cu bine la final. Am avut onoarea să pilotez pe circuitele de Formula 1 și să mă obișnuiesc cu monoposturile, învățând foarte multe lucruri noi, fiind cel mai tânăr pilot din campionat. Am avut o primă etapă foarte bună, unde am reușit să obțin primele puncte. Din păcate, acest lucru nu a mai fost posibil la restul curselor, din cauza mai multor probleme tehnice apărute pe parcurs. Rămân cu amintirea multor bătălii frumoase purtate pe pistă, reușind să avansez 102 poziții în cele 21 de curse disputate. Sunt pregătit pentru următoarea provocare și aștept cu nerăbdare sezonul viitor. Mulțumesc părinților, sponsorilor și tuturor celor care au crezut în visul meu și m-au susținut!”, a declarat Luca Savu, fost campion național de karting și campionul național din 2022 la Radical Cup SR1.

Lansată în 2014, FIA Formula 4 a fost creată pentru a oferi tinerilor piloți de curse din întreaga lume oportunitatea de a face primul pas de la karting în lumea curselor de monoposturi. Deși nu există un campionat mondial în acest sens, F4 a fost conceput ca o etapă intermediară între karting și campionatele regionale și Formula FIA.