Costel Cășuneanu a reușit primul său titlu de campion în acest an, reușind să se impună detașat în cea de-a doua ediție a Campionatului Național de Super Rally. În spatele acestui succes se ascunde o pasiune pentru motorsport dezvoltată încă din adolescență. Pe 30 noiembrie, la Timișoara, se va număra printre premianții Galei Campionilor FRAS 2019.
„Am avut o atracție pentru mașini încă de mic. Mi se păreau fascinante, așa că mereu intram în probleme fiindcă tot căutam să aflu cum funcționează. Să îți povestesc o fază amuzantă. Aveam vreo cinci ani și tata avea un IMS Gaz. Am urcat în mașină, am băgat șurubelnița în contact, mașina a pornit, a dărâmat un gard și m-am oprit în fântână”, se amuză cel care în acest sezon a concurat atât în super rally, cât și la viteză în coastă și raliuri.
În adolescență, „și-a spart pușculița” și a reușit să își achiziționeze o mașină, un Wartburg. „Am început să mă ocup de el, să îl prepar. L-am și vândut cu mai mult apoi. Au fost câțiva ani în care am fost plecat la școală în Germania, așa că a urmat o pauză”, își amintește Costel Cășuneanu.
Debutul său în motorsport nu a fost însă în automobilismul sportiv, ci în motociclism. A concurat în etapele de enduro cross, inclusiv la Red Bull Romaniacs.
Pasiunea pentru extrem l-a adus imediat în Campionatul Național de Off Road, acolo unde a debutat cu o victorie la Open, în etapa de la Iași, în 2007. Au urmat câteva sezoane, în care a avut participari frecvente la off road, reușind să încheie, în 2010, pe locul 2 la Extrem. „Nu concuram constant, eram tânăr și nu știam ce vreau, tot schimbam mereu”, povestește acesta.
De la Off Road a trecut la Rally Raid, probă sportivă care l-a transformat într-un adevărat aventurier internațional, concurând inclusiv în Cupa Mondială FIA Cross Countries. În 2011 a încheiat sezonul pe locul 6 la general, iar în 2012 pe locul 10 la general, la egalitate cu legendarul Stéphane Peterhansel.
Un accident petrecut la o etapă internațională în Egipt l-a făcut să renunțe pentru o perioadă la motorsport. „A fost destul de grav. Îmi pierdusem cunoștința, am fost luat cu elicopterul la spital. Asta m-a făcut să renunța cumva să renunț o perioadă la competiții și mai ales la cele extreme. Îmi pierdusem și încrederea chiar dacă până atunci obținusem câteva rezultate bune”, explică pilotul, care are două clasări pe podiumul general al unor etape de Cupă Mondială.
Costel Cășuneanu nu a rămas însă departe de motorsport pentru prea mult timp. Timp de patru ani a participat, din pasiune, la câteva etape de off road, raliuri și rally raid de pe plan național.
Din 2017 a început să concureze frecvent în etapele din Campionatul Național de Raliuri Dunlop și tot atunci a luat startul în Super Rally, la etapa pilot de la Craiova. „Mi-a plăcut mult super rally, faptul că suntem în permanență aproape de public m-a convins că fiu tot mai des acolo”, spune campionul sezonului al campionatului unde promotor este Mihai Leu.
În acest an, Costel Cășuneanu a făcut sezon complet de super rally și a mai fost prezent la trei etape de viteză în coastă și alte trei de raliuri, în toate pilotând o Skoda Fabia R5. Și-a fi dorit să fie la mai multe evenimente, însă accidentul de la Raliul Bacăului l-a scos din joc pentru aproape trei luni.
Obținuse un excelent loc 5 în prima probă specială, însă în cea de-a doua s-a răsturnat, mașina fiind avariată serios. „Când a început raliul, am zis că voi merge tare, dar se pare că am mers prea tare (n.n. râde). Îți pierzi un pic din entuziasm când se întâmplă un accident de genul, dar faptul că am început bine sezonul mi-a dat încredere că îmi voi reveni”, mai declară acesta.
Costel a anunțat că va lua parte la toate cele șase etape de super rally din sezonul 2020. „Planul principal este să fiu la super rally, apoi vedem ce mai e de făcut”, mai declară, cel care va fi premiat, din postura de campion, pe 30 noiembrie, la Venue Timișoara, în cadrul Galei Campionilor FRAS.
„Uneori te gândești să renunți, dar rezultatele sunt motivația de a continua”, conchide campionul super rally.