Asociația Salvatorilor Voluntari Rescue 4×4 și ACS Adventure 4×4 Iași au fost implicate recent într-o amplă acțiune de salvare a unui bărbat în vârstâ de 71 de ani, dovedind încă o dată că membrii comunității de off road din România răspund prompt de fiecare dată când se apelează la ei, indiferent de situație.
În prim-plan a fost un vârstnic care a căzut în pădurea din zona localității Pârcovaci (județul Iași) și a cărui dispariție a fost semnalată după aproape 24 de ore. Odată ce a fost dată alarma, polițiștii din Hârlău și membrii comunității de off road au început căutările. Totul s-a terminat cu bine și, după câteva ore, bărbatul a fost găsit.
”În dimineața zilei de 17 septembrie, în jurul orei 8:30, un strigăt de ajutor a alertat colegii de la Hârlău, cu privire la faptul că un bărbat de 71 de ani, din oraș, a plecat de acasă cu o zi înainte și nu a mai revenit. Imediat, echipajele de poliție s-au mobilizat și au început căutările, știind faptul că bărbatul a plecat la cules de fructe, într-o zonă împădurită din zona localității Pârcovaci.
Au fost efectuate activități de căutare, cu sprijinul cetățenilor, colegilor de la jandarmi, pompieri și frontieră, dar și al reprezentanților Asociației Salvatorilor Voluntari Rescue 4×4 și ACS Adventure 4×4 Iași, cu autovehicule adaptate și modificate zonei geografice de tip off road, precum și cu o dronă cu operator.
După aproape două ore, bărbatul a fost găsit căzut în pădure, nemaiputându-se deplasa, fiind dus în siguranță acasă”, au precizat reprezentanții Poliției Iași, conform jurnaliștilor de la ziaruldeiasi.ro.
Un rol important în succesul înregistrat în această misiune de salvare l-a avut și președintele ACS Adventure 4×4 Iași, Raimond Chelban. Nu în ultimul rând, protocoalele de colaborare încheiate între reprezentanții comunității de off road și cei ai IGSU, dar și cei ai Jandarmeriei Române au facilitat o intervenție mai bună și mai rapidă în zona vizată.
Altfel, amintim că în acest an, spre finalul lunii iunie, comunitatea de off road a participat la o amplă acțiune de ecologizare în Munții Bucegi (zona Cabanei Caraiman), inițiată de Asociația OM PE MUNTE și în urma căreia au fost strânse câteva tone de deșeuri.
De asemenea, FRAS a demarat recent acțiunea „Pornim motoarele pentru cei care suferă în zonele inundate!”, în care comunitatea de off road joacă un rol-cheie. Federația Română de Automobilism Sportiv licențiază anual peste 300 de vehicule special pregătite pentru cele mai dure competiții din zonele muntoase sau împădurite, astfel că sportivii care le pilotează pot interveni la nevoie și în zone calamitate, greu accesibile, cum a fost cazul acum în cele din zona Galațiului.
Totodată, de-a lungul anilor, membrii comunității de off road au organizat și diverse acţiuni umanitare de amploare, desfăşurate în zone ale țării greu accesibile, cu ajutorul maşinilor special echipate pentru pătrunderea pe teren accidentat.