Sebastian Barbu a ajuns la al doilea succese consecutiv în CNR Betano. Sursă foto: facebook Sebastian Barbu

Sebastian Barbu a obținut, în Bucovina, a doua victorie consecutivă în Campionatul Național de Raliuri Betano și l-a detronat pe Andrei Girtofan devenind, astfel, noul lider al sezonului, după ce Simone Tempestini a bifat un nou abandon din postura de lider al etapei.

Un total de 59 de echipaje au fost prezente la cea de-a doua ediție organizată în noul format pe asfaltul din Bucovina, cu Dan Gîrtofan debutând în noul sezon și cu Simone Tempestini la prima sa participare în raliul din nordul Moldovei.

Etapa a debutat cu trei probe speciale pe TransRarău, în Pojorâta, primele două pe ploaie, Sebastian Barbu (Skoda Fabia Rally2) și Simone Tempestini (Porsche 997 RGT) împărțindu-și victoriile, cu un avantaj de partea campionului en-titre, care și-a și asigurat poziția de lider la finalul primei zile. Proba super specială din Câmpulung Moldovenesc i-a revenit lui Andrei Gîrtofan (Skoda Fabia Rally2), liderul la zi al campionatului înaintea etapei.

Cu un plus de 11,7 secunde față de Barbu, principalul său urmăritor, după prima zi, Tempestini a continuat și sâmbătă să își mărească avansul, acesta impunându-se în toate cele 3 probe speciale de până la regruparea de la Mânăstirea Moldovița. La fel ca în Argeș, în urmă cu patru săptămâni, cutia de viteze a mașinii lui Tempestini a cedat și după încheierea PS8, sixtuplul campion național a anunțat că abandonează.

Barbu a profitat de această retragere și a preluat conducerea etapei, apoi a câștigât toate cele 4 probe rămase, inclusive power stage-ul Paltinul, unde a fost mai rapid cu 1,1 secunde decât Andrei Gîrtofan. Cu un ecart final de 53,4 secunde față de Gîrtofan jr, sibianul și-a ajudecat al doilea succes din acest sezon și, totodată, a doua victorie consecutivă în Bucovina, devenind și lider al campionatului.

Tempestini era lider autoritar când a fost nevoit să abandoneze din motive tehnice. Foto: Bogdan Barabas

Astfel, după patru etape, Barbu are 128,8 puncte, în timp ce Gîrtofan jr. are 126,4 puncte, în timp ce Tempestini a fost depășit pe podium de Mihai Manole, care a acumulat o zestre de 77,4 puncte.

Cu două abandonuri în aceste patru runde, Tempestini a strâns doar 70 de puncte, astfel că lupta pentru păstrarea titlului a devenit extrem de dificilă. La finalul sezonului din care au mai rămas cinci etape se vor lua în calcul cele mai bune 7 rezultate astfel: cele mai bune 3 etape de macadam + cele mai bune 4 etape de asfalt sau cele mai bune 3 etape de asfalt + cele mai bune 4 etape de macadam. În ceea ce privește titlul la CNR Asfalt, Gîrtofan jr. este aproape sigur campion, având nevoie doar de o clasare în Top 5 la Raliul Clujului, ultima etapă de asfalt din sezon.

Etapa din Bucovina a mai consemnat o premieră. După Barbu, pe podiumul general au urcat atât fiul Andrei Gîrtofan, cât și tatăl Dan Gîrtofan. La primul său raliu din 2022, Gârtofan senior a bifat al 100-lea podium general din carieră, un adevărat record pentru motorsportul românesc. Cei doi au mai fost împreună pe podium, acum un an, în Covasna, dar la doar cel pentru CNR Betano, nu general.

Bucurie în familia Gîrtofan, la primul podium general tată și fiu. Dan Gîrtofan a ajuns la 100 de podiumuri generale, iar Andrei este aproape sigur de titlul de campion la CNR Asfalt. Foto: Andrei Gîrtofan facebook

În top 10 la Raliul Bucovinei s-au mai clasat Bogdan Cuzma, Mihai Manole, Adrian Teslovan, Vali Porcișteanu, Jean Tatu jr, Cristian Timișică și Vlad Cosma. Un rezultat notabil a fost obținut și de Daniel Grămadă, locul 13 la general, pilot care anul trecut debuta la Rally2.

La Două Roți Motrice, în absența liderului Norbert Maior, victoria i-a revenit lui Jean Tatu jr, acesta impunându-se și în clasamentul Juniorilor, dar și la Clasa RC4. La Debutanți s-a înregistrat o victorie surpriză, echipajul Catherine Rădulescu / Bogdan Minea încheind pentru prima oară pe prima poziție.

Competiția de la Cupa Dacia a fost câștigată din nou de frații Supuran, la Swift s-a impus din nou Paul Popa, iar Cristian Șugar continuă să domine duelul de la Cupa 208 R2.

După mai multe abandonuri succesive cu Alfa Romeo GTV, Cătălin Cedric Ghigea a spart gheața în Bucovina, la Istorice, și a obținut primul său succes, cu un avantaj de peste 4,31 minute față de următorul clasat. La Rally2, victoria i-a revenit lui George Ienasel.

Campionatul Național de Raliuri Betano se mută pe macadam, din etapa următoare, caravana urmând să ajungă la Sibiu, în perioada 15-16 iulie.

Rezultatele provizorii ale Raliului Bucovinei 2022 sunt disponibile aici.