Raliul Clujului Star Lubricants continuă tradiția automobilismului sportiv clujean, sărbătorind în acest sezon 20 de ani de la primul raliu organizat de Savu Racing – la acel moment, în 2003, pe macadam.

De altfel, ediția din 2003 – numită la acel moment „Mobil 1 Rally” – a fost organizată pe macadam pentru prima și singura dată de către C.S. Savu Racing din Cluj-Napoca. Acum, aceeași asociație sportivă vine în întâmpinarea sportivilor și a fanilor acestui sport cu a 7-a etapă a Campionatului Național de Raliuri „Betano”, cu un program complex de 11 probe speciale cuprinse în două zile pline de concurs automobilistic la cel mai înalt nivel.

Platforma de înscrieri este deja deschisă, atât pentru echipajele interne, cât și pentru cele internaționale, și spunem asta pentru că la startul etapei programate în perioada 29 septembrie – 1 octombrie și-au manifestat, deja, prezența echipaje din țara vecină – Ungaria.

Perioada înscrierilor durează până în seara zilei de 22 septembrie, adică cu 7 zile înainte de Startul Festiv al etapei, programat pentru ziua de vineri, 29 septembrie – locația fiind pe aleea pietonală de la Cluj Arena. Tot vineri vor avea loc și testele oficiale – Shakedown – de la Stolna, locația fiind identică cu cea de la ediția precedentă.

Pentru prima zi de concurs – sâmbătă, 30 septembrie – organizatorul a reintrodus în planul orar proba specială „Făget”, care va fi parcursă de două ori în același sens: dinspre Cluj-Napoca spre Săliște. După prima trecere pe cei 11,20 km ai probei mai sus amintite, programul zilei de sâmbătă va continua cu proba tehnică „Măguri Răcătău” – nou-introdusă la ediția din 2022, această specială având lungimea de 9,50 km.

Prima buclă a zilei se va încheia cu prima trecere pe cei aproape 19 km ai specialei „Dângău – Star Lubricants”, respectiv cu o pauză de 30 de minute în service-ul ce-și va găsi locul la Vivo! Cluj-Napoca – comuna Florești. A doua parte a zilei va repeta aceleași probe speciale – cu o excepție – aceasta fiind Super Speciala organizată în parcarea de la CREIC Cluj – la ieșire din Municipiul Cluj-Napoca spre comuna Chinteni.

În ultima zi a Raliulul Clujului Star Lubricants, echipajele vor avea de parcurs – de două ori fiecare – probele speciale „Valea Fericirii”, în lungime de exact 10 km, respectiv „Dealu Botii”, cu o lungime de 13,80 kilometri. Din programul zilei de duminică dispare, însă, service-ul de la mijlocul zilei, la Răchițele fiind localizată doar o zonă de alimentare îndepărtată, ceea ce înseamnă că echipajele vor fi obligate să gestioneze cu atenție tot ceea ce ține de anvelope și starea tehnică a automobilelor de concurs.

Ultima etapă de asfalt a acestui sezon va decide – pentru al treilea an consecutiv – campionii acestei suprafețe, și în anumite circumstanțe, și campionul absolut al anului. Raliul se va încheia – festiv – în același loc în care debutează, mai exact la Cluj Arena, unde este programată Festivitatea de premiere.

Raliul Clujului Star Lubricants 2023 este organizat de C.S. Savu Racing din Cluj-Napoca și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Agenției Naționale pentru Sport, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Brigada Rutieră Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Serviciului Public Judeṭean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Partenerii principali ai evenimentului sunt: Star Lubricants – distribuitor autorizat al produselor Mobil 1, Toyota Cluj, CELOT, PMA Invest, VIVO! Cluj-Napoca.
Parteneri: CERT Transilvania, Safetycar.ro, Cluj Arena, Gerovital, Engels Bistro, Coca-Cola, A 24, Cricova.
Parteneri media: Prima Sport, ViaClujTV, Radio Romania Cluj, Făclia, RallyMax, Autoştiri.ro, Autorally, FanRally.ro, GP24.ro, 24auto.ro.