Credit photo: Facebook Transilvania Rally

Penultima etapă din Campionatul Național de Raliuri Betano, Raliul Transilvaniei, va avea la start un total de 85 de echipaje, un record pentru acest sezon competițional. Evenimentul, care face parte și din Tour European Rally, beneficiează de 9 modele R5 în cursă și 5 echipaje sosite din afara României.

Raliul Transilvaniei poate fi etapa care decide și numele campionului național absolut din 2020. În cazul unei victorii clare a lui Simone Tempestini, coroborate cu un rezultat în afara podiumului a lui Dan Gîrtofan, atunci pilotul clujean își poate adjudeca al cincilea titlu din carieră.

În ultimii patru ani, Dan Gîrtofan a fost doar de 4 ori în afara podiumului atunci când a ajuns la finalul raliului. Anul trecut, la Cluj, dublul campion național absolut a abandonat chiar în startul raliului din cauza unor probleme tehnice. Gîrtofan are nu mai puțin de 11 podiumuri de-a lungul carierei în Raliul Transilvaniei, fiind pe locul 2 all time, fiind depășit doar de favoritul local Bogdan Marișca, de 12 ori pe podium. Ambii vor bifa prezența cu numărul 21 în carieră la acest raliu, astfel că un nou duel între ei este așteptat de fanii motorsportului.

Lista completă de înscrieri este disponibilă aici.

Campion al Galiciei, Spania, în 2013, Luis Vilarino concurează, în premieră, în România, pe un model Škoda Fabia R5, în timp ce francezul Christian Janin va pilota primul model Volkswagen Polo GTI R5 prezent în Campionatul Național de Raliuri. Copilotul său va fi experimentatul Xavier Panseri, cu prezențe și în WRC, inclusiv un loc 2 la Rally de Monte Carlo. De asemenea, campionul Spaniei la două roți motrice, Édgar Vigo López, va fi concurentul lui Norbert Maior în Raliul Transilvaniei pentru această grupă.

Pe lângă prezențele internaționale, surpriza o va reprezenta revenirea lui Mihnea Mureșan în campionat. Campion anul trecut la 2 Roți Motrice, acesta nu a mai participat în 2020 la nicio cursă, iar la Cluj va fi prezent direct la bordul unui Hyundai i20 R5. Acesta a schimbat și echipa, concurând sub culorile Danny Ungur Racing.

Alexandru Pițigoi se întoarce și el în campionat după o absență de două etape. La ultima lui participare, la Raliul Harghitei și Brașovului, acesta a fost implicat într-un accident. Anul trecut, Pițigoi a terminat pe 4 la general în Raliul Transilvaniei, cu al său Porsche 911 GT3.

Raliul Transilvaniei va începe joi seară, cu startul festiv, iar vineri sunt programate primele 3 din totalul de 8 probe speciale. Ultima, cea de vineri, va fi una de noapte, pe Făget. În total, etapa a 5-a din Campionatul Național de Raliuri Betano are 131 de kilometri de probe speciale.

În bătălia echipelor sunt înscrise nu mai puțin de 5 cluburi: Napoca Rally Academy, DTO Rally, Sibiu Racing Team, Danny Ungur Racing și Sibiu Rally Team.