Romania Historic Winter Rally 2024: Paul Chabloz / Philippe Escobar, la al doilea succes consecutiv
Paul Chabloz și Philippe Escobar. FOTO: Stana Mihai

Winter Romania Historic Rally, competiție care a dat startul sezonului 2024 în motorsport, la Comandău (Covasna), a fost adjudecată de echipajul Paul Chabloz / Philippe Escobar, din Franța, la bordul unui BMW 325 iX E30.

Chabloz și Escobar se află la a doua victorie consecutivă, după cea din sezonul 2023, devenind, astfel, primul echipaj care reușește această performanță în cadrul Winter Romania Historic Rally, pe teritoriul României.

Patrick Ferrier (2017), Laurent Battut (2018), Eric Royere (2019), Charles Munster (2020), Ghislain de Mevieus (2021), Gregory de Mevius (2022) și Paul Chabloz (2023,2024) sunt câștigătorii Winter Romania Historic Rally de până acum.

În prima zi, Paul Chabloz și Philippe Escobar s-au impus pe proba specială „Chiuzul Păpăuți”, iar conaționalii Laurent Battut/Anne-Marie Pomarès și-au adjudecat probele „Hârboca scurt” și „Pârâul Halom scurt”, primii stabilind un avans de puțin peste 8 secunde în fruntea ierarhiei provizorii.

În a doua zi s-au desfășurat 7 probe, Laurent Battut și Anne-Marie Pomarès debutând cu dreptul, pe „Comandău”, reducând ecartul față de Chabloz / Escobar la 4,4 secunde. Probele 5 și 6 au aparținut liderilor, dar distanța la general nu s-a mărit considerabil (8,5 secunde). Proba 7 (Mica Siriu 1) a consemnat schimbarea ierarhiei provizorii, cu peste 4 secunde, după ce Laurent Battut / Anne-Marie Pomarès s-au impus cu un avans de aproximativ 13 secunde, apoi și-au mărit distanța la general după o nouă victorie, pe „Korpás 1”. Ziua s-a încheiat cu Chabloz și Escobar adjudecându-și ultimele două speciale, rezultate care le-au permis revenirea la conducerea cursei, cu peste 4 secunde avans.

Ultima zi de concurs a fost doar o formalitate pentru campionii în exercițiu, care s-au impus în toate cele 6 probe, câștigând Winter Romania Historic Rally 2024 cu 34,6 secunde în fața conaționalilor Laurent Battut / Anne-Marie Pomarès, Battut câștigând ediția din 2018, alături de Dumont Valérie. Podiumul la general a fost completat de un alt echipaj francez, Frédéric Perriat / Cyril Ferrand.

Galerie Foto: Mircea Verdeanu

Romania Historic Winter Rally 2024: Norbert și Francesca Maior, printre forlighteri

Campionii europeni de raliuri la juniori în 2023, frații Norbert și Francesca Maior s-au aflat printre cele trei echipaje de forlighteri, ambii pregătindu-se pentru Raliul Suediei, prima etapă din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri pentru juniori (Junior WRC). De asemenea, François și Eliott Delecour (tată și fiu) s-au aflat printre concurenții acestei ediții, terminând concursul pe locul 7. Singurul echipaj românesc prezent la start, Cedric-Cătălin Ghigea / Călin Fărăgău, s-a clasat pe locul 15 la general.

Winter Romania Historic Rally 2024 a fost organizat de Asociația de Automobilism ASPROMECA (Paul Lacombe), cu sprijinul Club Auto Crono Cv (Simon Arpad) și Rival Racing (George Grigorescu). Ediția din acest an, a 8-a, a avut un total de 450 de km, cele 16 probe speciale bifând 200 de km, iar întregul eveniment a fost împărțit în 3 zile și 7 secțiuni.

Clasamentul final AICI

Galerie Foto: Stana Mihai