Dan Gîrtofan a obținut a doua victorie consecutivă în CNR Betano. Sursă foto: Bogdan Barabas

Dublul campion național absolut Dan Gîrtofan a început sezonul 2021 din Campionatul Național de Raliuri Betano cu o victorie clară la Romania Winter Rally, competiția desfășurată pe zăpada din Covasna.

La al 26-lea sezon de raliuri din carieră, pilotul brașovean a câștigat toate cele 6 probe speciale ale primei etape din acest an. Alături de Tudor Mârza în dreapta, la bordul unei Skoda Fabia Rally 2, Gîrtofan a încheiat raliul în 1:20:04,4, reușind să aibă un avantaj de 3 minute, 45 de secunde și 40 de sutimi față de următorul echipaj.

Marea surpriză de pe podium a venit de la frații Norbert și Francesca Maior. Deși anul trecut au terminat pe 3 la general, în Covasna cei doi au concurat pe vechiul Peugeot 106, care le-a adus pentru prima oară poziția secundă la o etapă națională. Echipajul de la Napoca Rally Academy a profitat de greșelile lui Maxime Vilmot și Bogdan Cuzma, care se aflau pe podium cu numai o probă înainte de final.

Locul 3 în Covasna a fost ocupat chiar de fiul lui Dan Gîrtofan. Andrei, membru al lotului național de juniori, a concurat alături de Doru Vraja, pe un Subaru Impreza. Cei doi au terminat la 11 secunde în spatele fraților Maior, însă este prima lor clasare pe podiumul final al unei etape naționale.

Andrei Gîrtofan s-a clasat în premieră pe podiumul final al unei etape naționale. Sursă foto: Bogdan Barabas

Problema de pe PS5 l-a făcut pe Bogdan Cuzma să piardă podiumul la revenirea sa în CNR Betano, iar în cele din urmă s-a clasat al 11-lea. Pentru campionul absolut de la viteză în coastă a fost doar a doua cursă la raliuri în ultimii 8 ani.

Tot o revenire a avut și Radu Necula, campionul Cupei Swift din 2017, care a condus tot un model Suzuki și a încheiat pe 8 la general în CNR Betano. Bogdan Talașman, care a anunțat că vrea titlul la cupa monomarcă în acest sezon, a fost pe 9 la Romania Winter Rally.

Etapa din Covasna a avut un coeficient 0,6 în clasamentul general FIA din acest sezon. Astfel, după prima rundă, Dan Gîrtofan are 27 de puncte, Norbert Maior a strâns 20,4 puncte, iar Andrei Gîrtofan are 18,6 puncte.

Următoarea etapă din calendarul CNR Betano este Raliul Brașovului și va avea loc în perioada 26-27 martie.