Marin Gabriel (față) și Ispas Lucian (spate)

Anul competițional 2023 din cadrul Campionatului Național de Rallycross a fost unul reușit, piloții, organizatorii și oficialii prezenți la etape asigurând un spectacol agreabil.

Rallycross-ul este, alături de Drag racing, disciplina care și-a încheiat deja sezonul competițional 2023, la capătul a 6 etape, cu participarea totală a 55 de sportivi licențiați anual sau one event. Sezonul a început la Tg. Jiu, cu etapa organizată de ACS Raideri Tg. Jiu, și a continuat, în ordine: Bradu (Procar Pitești), Mioveni (Sprint Club Mioveni), Băbana (Procar Pitești), Schitu Golești (RB Racing) și Micești (ACS Anto Rally Team).

Toate etapele acestui sezon au fost transmise, în direct, pe canalul de YouTube al Federației Române de Automobilism Sportiv, prilej cu care fanii rallycross-ului au avut ocazia să vadă prestațiile piloților, chiar dacă nu au putut ajunge la circuitele de macadam pentru a-i susține.

Organizatorii s-au implicat și au reușit să amenajeze circuitele cât mai bine, fapt apreciat de piloți, iar un alt mare plus al sezonului l-a reprezentat prezența numeroasă a juniorilor, dornici să se afirme în această disciplină spectaculoasă.

Proiectul “Pilot pentru o zi”, derulat la finalul fiecărei etape, s-a bucurat de un real succes în rândul copiilor și adolescenților nelicențiați, demersul oferindu-le șansa să urce în mașinile piloților consacrați, chiar pe traseele unde aceștia din urmă au concurat în lupta cu secundele.

Sub îndrumarea unei noi comisii, cu aportul unui nou secretariat și cu o colaborare eficientă cu Comisia Centrală de Arbitri (CCA), etapele din acest an au consemnat cele mai puține contestații, dar și cele mai puține incidente, schimbări semnificative care au adus un plus de imagine acestei discipline.

Printre proiectele pentru sezonul următor se numără cooptarea unui număr și mai mare de piloți la fiecare clasă, continuarea dezvoltării sectorului juvenil, atragerea unor noi organizatori, identificarea unor noi piste de rallycross, precum și o expunere mai mare a disciplinei în mass-media.

Podiumurile sezonului competițional 2023:

Clasa J1: 1. Muscalu Iris, 2. Pencu Tudor, 3. Șerban Andrei
Clasa J2: 1. Prodănel Luca, 2. Șain Rareș, 3. Bucura Antonio
Clasa H1: 1. Brescan Alexandru, 2. Apostol Ion, 3. Pleșa Denis
Clasa H2: 1. Ioniță Tudor, 2. Boncescu Robert, 3. Nițu Eduard
Clasa H3: 1. Gheorghe Alexandru, 2. Berbecaru Mihai, 3. Cîrlig Ionel
Clasa H4: 1. Țene Marian, 2. Marin Gabriel, 3. Ungureanu Gabriel