A fost a doua victorie din carieră pentru Tempestini în Maramureș. Foto: Cătălin Stoia

Simone Tempestini a câștigat Raliul Maramureșului, pentru a doua oară în ultimii trei ani, după ce s-a impus în 6 dintre cele 7 probe care s-au desfășurat în cea de-a treia etapă din Campionatul Național de Raliuri Betano.

Echipajul format din Tempestini și Sergiu Itu pe modelul Porsche 997 RGT a fost întrecut o singură dată în Maramureș, pe a șasea probă specială, Codul Butesii de 20,9 kilometri, acolo unde victoria a fost obținută de Sebastian Barbu și Teo Găină (Skoda Fabia Rally2 Evo) la o diferență de 1,5 secunde.

La final, Tempestini a avut un avantaj final de 50,4 secunde în fața lui Barbu și de 55,8 secunde de Bogdan Marișca/Sebastian Itu (Skoda Fabia Rally2). Pentru Tempestini este a doua victorie pe asfaltul din Maramureș, după cea din 2021, în timp ce la ediția de anul trecut a fost depășit doar de bulgarul Ignat Isaev.

A doua victorie stagională pentru modelul Porsche 997 după cea din Argeș.

În Top 10 s-au mai clasat Andrei Gîrtofan/Doru Vraja (Skoda Fabia Rally2 Evo), Norbert Maior/Francesca Maior (Peugeot 208 Rally4), Mihai Manole/Marca Banca (Skoda Fabia Rally2 Evo), Călin Bucur/Levente Cszegzy (Skoda Fabia R5), Cristian Șugar/Vlad Colceriu (Peugeot 208 R2), David Tarța/Mihail Sandu (Peugeot 208 R2) și Sorin Badea/Florin Dorca (Skoda Fabia R5).

Dintre cele 10 probe programate, doar 7 au avut loc, super speciala din Baia Mare fiind anulată din motive organizatorice, iar probele 2 și 8 din motive de securitate. Astfel, din cauza faptului că nu s-a desfășurat cel puțin 75% din traseul inițial, ci doar 74,8%, comisarii sportivi au decis, conform regulamentului, înjumătățirea punctelor la acest raliu. O decizie finală va fi luată de Comisia de Competiții în cadrul ședinței de marți.

Sebastian Barbu a schimbat copilotul în ultimul moment la Baia Mare.

Până la o decizie finală în cazul punctelor, Norbert Maior, al cincilea în Maramureș, rămâne lider în clasamentul general provizoriu, cu 68 de puncte, fiind urmat de Simone Tempestini, cu 67,5 puncte și de Sebastian Barbu, cu 62 de puncte.

Frații Maior (Peugeot 208 Rally4) au bifat și a treia victorie consecutivă la 2 Roți Motrice, acolo unde sunt favoriți să obțină al treilea titlu din carieră la această categorie. Pe 2 la 2 Roți Motrice, echipajul Cristian Șugar/Vlad Colceriu (Peugeot 208 R2) a fost cel mai rapid atât în clasamentul Juniorilor, cât și la 208 R2 Cup.

Echipajul Sebastian Scîrlet/Alina Bianca Pop (Renault Clio Rally2) a câștigat clar la cupa monomarcă Clio Rally5, în timp ce Alexandru Cazacu și George Marcu (Suzuki Swift Sport MK5) au fost primii la Swift Cup. Aceștia din urmă au fost primii și în topul Debutanților de la această rundă.

Cea mai veche cupă monomarcă din campionat, Cupa Dacia, a fost câștigată în Maramureș de echipajul Daniel Militon/Bogdan Giol (Dacia Sandero).

Echipajul tată-fiică format din Daniel Turzai și Andreea Turzai, pe o Honda CR-X, a fost primul la Istorice.

La Rally 2 pe prima poziție s-a clasat, din nou, echipajul Florian Nițurad/Mihai Alexandru Popa (Seat Ibiza Cupra).

Campionatul Național de Raliuri Betano se va muta pe macadam luna viitoare, atunci când va avea loc Raliul Sibiului în perioada 14-15 iulie.