Sezonul 2019 al Campionatului Mondial de Raliuri pentru Juniori programează competiții pe toate suprafețele, în condiții diverse, astfel încât tinerii piloți să își demonstreze talentul într-o varietate de situații. Cu cinci etape programate în acest an, echipajele din competiția dedicată piloților sub 29 de ani se află în acest final de săptămână în Scandinavia, acolo unde are loc a patra etapă Junior WRC.

După raliurile din Suedia, Corsica și Sardinia, campania Junior WRC 2019 a echipajului format din Raul Badiu și Gabriel Lazăr continuă cu o nouă etapă de legendă în motorsportul mondial: Raliul Finlandei. Cunoscut ca ”raliul celor 1000 de lacuri”, concursul desfășurat pe drumurile de macadam din Scandinavia este unul de referință în lumea raliurilor, fiind un magnet pentru fanii care urmăresc spectacolul automobilistic.

Cu un total de peste 300 de kilometri cronometrați, Neste Rally Finland programează 23 de probe speciale rapide pe drumurile de macadam din jurul orașului Jyväskylä, acolo unde va fi amplasat parcul de service și comandamentul competiției. Cu o superspecială care debutează astăzi, la ora 19:00, Raliul Finlandei este recunoscut pentru viteza pe care mașinile de concurs o dezvoltă pe probe, pentru nenumăratele săritori care atrag spectatorii și pentru derapajele pe care echipajele le fac la viteze amețitoare.

Competiția este una cunoscută fanilor, care iau cu asalt probele speciale și petrec un weekend plin de motorsport în pădurile din Finlanda. Cu 10 probe speciale în prima zi de concurs și doar o vizită intermediară în parcul de service, strategia va fi una importantă pentru echipajul român care va concura cu un Ford Fiesta R2T de generație 2019. Sâmbătă, în cea mai lungă zi a raliului, sunt programate alte opt speciale în lungime de 132 de kilometri cronometrați, în timp ce duminică concurenții din Raliul Finlandei vor ”alerga” pe 45 de kilometri, cel mai important moment al zilei fiind PowerStage-ul, unde atenția va fi îndreptată către spectacol.

Pentru Raul Badiu, participarea în Raliul din Finlanda este un vis din copilărie, pe care și-l va îndeplini în acest final de săptămână. De la o vârstă fragedă, atunci când își urmărea idolii pe probele speciale, tânărul pilot și-a dorit să evolueze pe macadamul din Scandinavia și să demonstreze că este rapid. ”Este visul meu să fiu la start în WRC Rally Finland de când eram mic, iar acum acest vis se îndeplinește. Entuziasmul este mare, iar emoțiile pe măsură. Abia aștept să ne aflăm la startul primei probe speciale” a spus Raul.

După ce în 2018 a parcurs probele speciale ale raliului într-o sesiune de recunoașteri, Raul și Gabriel sunt familiarizați cu drumurile de macadam din jurul orașului Jyväskylä și pot porni cu încredere în a patra cursă din Campionatul Mondial de Raliuri pentru Juniori 2019: ”Am făcut recunoașterile pe probele speciale, pe care le cunosc de anul trecut, de când am efectuat o sesiune, și pot spune că sunt complexe, la fel ca în fiecare etapă de Campionat Mondial. Drumurile sunt foarte rapide, fie că sunt late sau înguste, cu multe săritori, iar chiar și pentru cei experimentați va fi dificil să judece viteza corectă pe zonele rapide și pe vârfurile de pantă. Sunt încrezător înaintea startului, îmi place ce dictare avem și am un feeling bun. Vom pleca cu aceeași strategie ca până acum, planul nostru fiind să creștem ritmul de la o probă la alta și să acumulez experiență pentru viitor, astfel încât în anii următori să fim mai competitivi” a completat Raul Badiu.

Cu probe speciale rapide, cu viteze mari pe care le vor atinge la bordul Ford-ului Fiesta R2T și cu multe capcane, Raliul Finlandei reprezintă cea mai mare provocare pe care echipajul format din Raul Badiu și Gabriel Lazăr o va avea de trecut în acest sezon de raliuri în Campionatul Mondial pentru Juniori: ”Va fi o provocare mare, poate cea mai dificilă a sezonului, Raliul Finlandei fiind o cursă unde viteza unui pilot este primordială, dar unde contează foarte mult și experiența din anii precedenți. Totul va trebui să funcționeze foarte bine, mașina îmi place înca de la etapele trecute, colaborarea cu Gabi merge perfect, astfel încât plecăm optimiști în Raliul Finlandei”. În această dimineață, la sesiunea de teste oficială a raliului, Raul Badiu și Gabriel Lazăr au avut un ritm excelent pe cei patru kilometri ai traseului de shakedown și au obținut al treilea timp în clasamentul dedicat juniorilor.

Campania Junior World Rally Championship 2019 a echipajului Raul Badiu & Gabriel Lazăr este posibilă mulțumită partenerilor Ion Moș, Omniasig și Smart ID Dynamics și cu sprijinul tehnic al Lufthansa City Center și Sports HUB.