După ce a scris istorie în Super Rally, France e decis să devină campion și la viteză în coastă. Foto: Mihai Stana

Jerome France este noul deținător al recordului de timp pe traseul de viteză în coastă de la Rânca după ce a câștigat, în acest weekend, a doua etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă Masters, Transalpina Challenge.

Pe un prototip Norma M20FC, pilotul francez a fost cronometrat cu 2:28,291 la finalul celor 5,2 kilometri ai traseului care leagă Novaci de stațiunea Rânca. Vechiul record îi aparține lui Emil Nestor, 2:29,070, stabilit în sezonul 2020.

France nu a mai forțat în cea de-a doua urcare, însă și așa a avut cel mai bun timp al manșei, cu 2:33,095. Ocupantul locului secund, Emil Ghinea (Norma M20), a venit la finalul celor două manșe la 9,981 secunde de France, în timp ce al treilea clasat, Costel Cășuneanu (Wolf Mistral) a înregistrat un timp cu 18,122 secunde mai slab decât câștigătorul.

Campionul en-titre, Octavian Ciovică (Radical SR8), a ratat podiumul la Categoria II pentru prima oară în ultima perioadă, fiind la aproape două secunde în urma lui Cășuneanu. În acest moment, după două runde, Ciovică împarte prima poziție a clasamentului categoriei dedicate prototipurilor și monoposturilor cu Jerome France, ambii având câte 37 de puncte. Dragoș Savloschi (28p) și Cășuneanu (23p) îi urmează în top.

Cu al șaselea timp general pe Transalpina, Alexandru Pițigoi a fost cel mai rapid la Categoria I, cea dedicată turismelor. La volanul modelului Porsche 911 GT3, Pițigoi a încheiat cele două manșe în 05:31,744, fiind urmat de Mihai Leu (Audi R8 GT3), la 5,787 secunde. Claudiu Ciucă (Seat Leon Cupra) a completat podiumul rundei, acesta fiind la o distanță apreciabilă, 23,250 secunde în spatele câștigătorului.

De altfel, lupta pentru supremația categoriei pare că se va da în doi în acest an, între Pițigoi și Leu. După două etape, campionul en-titre are 40 de puncte, în timp ce Leu, campion în sezoanele 2019, 2020 și 2021, a strâns 36 de puncte. Pe 3 se află Simone Tempestini cu 25 de puncte, iar al patrulea este Dominic Marcu (24 de puncte).

Rezultatele complete provizorii de la Transalpina Challenge sunt disponibile aici.