În atenția sportivilor licențiați FRAS,

Vă reamintim că pseudoefedrina este interzisă în anumite concentrații.

Este un stimulent specific interzis în competiție numai la un prag urinar de 150 µg/mL. Această decizie s-a bazat pe rezultatele studiilor de excreție controlată, precum și pe literatura științifică care indică faptul că doar dozele mari de pseudoefedrină au îmbunătățit performanța sportivă.

Având în vedere disponibilitatea largă a pseudoefedrinei, în special ca o componentă a tratamentelor cu mai multe ingrediente pentru răceală și gripă, sportivii și personalul asistent al acestora ar trebui să fie sfătuiți cu privire la următoarele:

  • Sportivii trebuie să înceteze să mai ia medicamente care conțin pseudoefedrină cu cel puțin 24 de ore înainte de competiție. Pentru solicitările terapeutice din timpul perioadei competiționale, luați în considerare utilizarea de medicamente alternative permise după consultarea cu un medic sau solicitați o Scutire pentru uz terapeutic pentru utilizarea pseudoefedrinei din motive terapeutice.
  • Nivelul de prag în urină stabilit la 150 µg/ml poate fi atins (rar, dar posibil) la unele persoane în decurs de 6-20 de ore de la administrarea unor tratamente stabilite pe termen lung. Nivelul de prag de 150 µg/ml a fost stabilit pe baza aportului de doze terapeutice de pseudoefedrină, definit ca o doză zilnică maximă de 240 mg de pseudoefedrină luată fie sub forma: patru administrări orale zilnice (una la 4-6 ore) a unui preparat cu eliberare imediată de 60 mg (sau 2 x 30 mg) (adică comprimat, capsulă sau lichid) sau două administrări zilnice (una la fiecare 12 ore) a unui preparat cu eliberare prelungită de 120 mg administrare zilnică a unui preparat cu eliberare prelungită de 240 mg. De exemplu, o doză zilnică unică de 3 x 60 mg comprimate ar fi o doză supraterapeutică care poate duce la un rezultat pozitiv.

În continuare, regăsiți lista interzisă publicată pe site-ul oficial ANAD:LINK