ACS Hobby Auto Sport Brăila, club afiliat FRAS, organizează, în parteneriat cu Bliblioteca Județeană Brăila, expoziția aniversară dedicată celor 120 de ani de la nașterea, la Brăila, a celui mai titrat sportiv român în Marile Premii internaționale din urmă cu peste 90 de ani: George Burianu.

Evenimentul organizat, marți, 15 iunie, începând cu ora 16:30, va fi prezentat de domnul Valentin Nemțanu, președintele ACS Hobby Auto Sport Brăila.

Născut la începutul secolului XX (20 august 1901), Burianu este unicul român ce a luat startul în GP-urile vremii (Marile Premii din Formula 1 de astăzi), în care a reușit să obțină locul 2 în Spania (1928) și Monaco (1929), la bordul unui Bugatti T35C.

Burianu a ajuns în Italia, la 16 ani, apoi s-a mutat în Belgia, sfătuit de Felice Nazarro, un pilot celebru din acea perioadă, cu care se împrietenise. A ajuns în orașul istoric Waterloo, unde avea să se stabilească până la sfârșitul vieții sale.

Burianu și-a început cariera de pilot la volanul lui SpeedSport. În 1925 a câștigat locul 1 la Coupe de la Meuse, după care în 1926 a reușit să câștige din nou cursa de pe circuitul din Amsterdam, apoi la Ostende și Chimay, dar a obținut și locul 1 la cursa de 24 de ore de pe Spafrancorchamps, alături de echipa „Georges Irat”, fiind premiat cu „Cupa Regelui”.

Așadar, George Burianu sau mai degrabă Georges Buriano (deoarece acesta este numele sub care a concurat pentru Belgia), a uimit lumea automobilistică între anii 1925 -1935 cu numeroase performanțe, Enzo Ferrari numărându-se printre piloții care concurau în acele vremuri.

George Burianu s-a stins din viață în 1996, la 95 de ani, iar cariera sa automobilistică este puțin probabil să fie egalată în viitorul apropiat de vreun alt român. Podiumurile din GP-urile Spaniei și Principatului Monaco vor rămâne pentru foarte mult timp cele mai importante performanțe obținute de un român în întrecerile pe circuit.