De Mevieus are în palmares titlul de campion absolut al Belgiei în 1996, dar și două clasări pe 4 la general în WRC. Foto: Mihai Stana

Gregoire de Mevieus, fost campion național absolut al Belgiei și participant în Campionatul Mondial de Raliuri, conduce după primele trei probe ale Romania Historic Winter Rally 2022, care a debutat vineri în Covasna. Vicecampioni la edițiile precedente, francezii Paul Chabloz și Maxime Vilmot ocupă pozițiile 2, respectiv 3 la încheierea primei zi de la competiția care deschide sezonul în automobilismul sportiv românesc.

Un total de 34 de echipaje au luat startul la cea de-a șasea ediție a competiției organizate exclusiv pe zăpada din Comandău. Dacă în anii precedenți devenise o obișnuință ca participarea să fie exclusiv internațională, de data aceasta pe probe sunt prezente 5 echipaje tricolore. Cel mai bine clasat român la finalul zilei 1 este Marcel Cioltan, pe un Peugeot 208 R2, care e pe 6 la general, iar pe 15 o regăsim pe Cristiana Oprea, tot în cadrul Cupei 208 R2.

După ce pe prima probă s-a impus echipajul Paul Chabloz/Cristophe Revais (BMW 325 iX E30), Gregoire de Mevius și Andre Leyh (Mazda 323 GTX) au preluat conducerea de pe PS2 și și-au mărit avantajul la finalul PS3, având în acest moment nu mai puțin de 45,3 secunde în fața francezilor. Pe 2 anul trecut, Maxime Vilmot s-a clasat pe 3 pe probele Hâlboca și Pârâul Halom, o un traseu dus întors cu o lungime de 17,2 kilometri, fiind la peste 100 de secunde în spatele liderului după primii 49 de kilometri ai raliului.

Bijuteriile istorice sunt prezente în fiecare an pe traseul cu zăpadă din Covasna. Foto: Mihai Stana

Campionul național de super rally, Jerome France, a luat și el startul în Covasna, pe un Porsche 911 Carrera RS Proto, însă a abandonat pe PS3 după ce înaintea probei se afla pe locul 21 la general.

La ediția din acest an, Romania Historic Winter Rally a strâns echipaje din România, Franța, Belgia, Germania și Elveția. Cursa va continua sâmbătă cu următoarele 7 probe speciale, tot în zona Comandău,cu o lungime totală de aproape 97 de kilometri.

Evenimentul se va încheia duminică, atunci când sunt programate ultimele șase probe, dar și ceremonia de premiere.

Rezultatele sunt disponibile online aici.