Stimaţi membri,

Vă informăm că licenţierea online a sportivilor legitimaţi în cadrul cluburilor dumneavoastră pentru sezonul competiţional 2020 va începe luni, 20 ianuarie.

La solicitarea FRAS, Societatea Naţională de Informatică (SNI) a efectuat câteva îmbunătăţiri în platforma de licenţiere online, din dorinţa de a uşura şi mai mult colaborarea cluburilor afiliate cu federaţia. Astfel, din acest an, factura pentru cotizaţia anuală se regăseşte în fişa individuală a clubului, iar tot acolo va trebui să încărcaţi şi dovada plăţii. Pe lângă acest aspect, s-au adăugat şi alte documente necesare şi de interes, precum modelul de act notarial pentru minori, Norme Financiare 2020 etc. De asemenea, în fişa personală a fiecărui sportiv va fi urcată şi poliţa de asigurare pentru sezonul 2020.

Primul pas pe care trebuie să-l facă reprezentantul clubului care efectuează licenţierea este acela de a-şi da acordul folosirii de către FRAS a datelor personale atât ale preşedintelui sau persoanei delegate, cât şi a sportivilor legitimaţi. Următoarea procedură obligatorie va fi cea de completare a tuturor câmpurilor marcate cu asterisc din fişa clubului, altfel nu se va putea continua procedura de licenţiere.

Înainte de a începe licenţierea propriu-zisă a sportivilor, asiguraţi-vă, vă rugăm, că aţi achitat cotizaţia anuală de club pe 2020 şi aţi încărcat dovada plăţii în câmpul special din platforma online. După aceşti paşi, puteţi trece la licenţierea sportivilor pentru sezonul 2020 după modelul de anul trecut. Vă reamintim că în cazul sportivilor noi intraţi în clubul dumneavoastră, pe lângă alte date şi documente, este foarte important să inseraţi CNP-ul corect şi fotografia acestora.

Aşa cum probabil ştiţi, potrivit Hotărârii nr. 9 din 21 octombrie 2019 a Consiliului Federal (vezi aici), începând cu 2020 au fost stabilite anumite criterii privind solicitarea unor licenţe la mai multe discipline, de care vă rugăm să ţineţi cont în momentul licenţierii fiecărui sportiv.

Cele mai importante două criterii de obţinere a licenţei a piloţilor debutanţi sunt:

debutanţii între 16-18 ani sunt obligaţi să deţină permis de conducere Cat. B1 pentru a solicita licență de CNVC (dacă au cel puțin 4 etape de CNVC2, Rally Cross, Slalom Paralel sau Time Attack în sezonul precedent) sau licență de CNVC2, având permis de conducere cat. B1. Mașinile nu pot depăși 140 cp. De asemenea, sportivii în cauză pot solicita licență de copilot raliu dacă deţin permis Cat. B1 şi licență de drift. Licenţa poate fi solicitată în decursul aceluiaşi sezon după efectuarea celor 4 etape.
debutanţii peste 18 ani pot solicita orice fel de licență astfel:
– licență de CNVC dacă au cel puțin 4 etape de CNVC2 sau Time Attack. Maşina de concurs nu trebuie să depăşească 180 cp.
– licență de raliu dacă au minimum 4 etape de Rally 2 (obligatoriu permis de conducere cat. B sau B1 pentru copilot). Maşina de concurs nu trebuie să depăşească 180 cp.
– licență de Rally 2 pentru pilot sau copilot (cat. B sau B1 pentru copilot)
– licenţa poate fi solicitată în decursul aceluiaşi sezon după efectuarea celor 4 etape.
– alte licenţe FRAS.

Pentru orice alte informaţii legate de licenţiere, vă rugăm să contactaţi Secretariatul FRAS (licente@fras.ro, 0743.012.200), iar pentru informaţii tehnice trimiteţi email la adresa tehnic@fras.ro sau apelaţi 0756.703.705.