Cu pasiunea noastră pentru condusul corect și în siguranță, și cu parteneriatele noastre solide, ne propunem să aducem la lumină proiectul nostru „Mobilitate”. Împreună cu Federația Română de Automobilism Sportiv, ne dorim să promovăm valorile noastre și să împărtășim experiențele atât ale noastre, cât și ale oamenilor cu care noi colaborăm, în ceea ce privește conducerea responsabilă și în siguranță.

De la promovarea comportamentului responsabil în trafic până la încurajarea unei atitudini pozitive față de siguranța rutieră, proiectul nostru „Mobilitate” își propune să aducă schimbări pozitive în comunitatea noastră și să încurajeze respectul reciproc între participanții la trafic.

Prin intermediul călătoriei epice numite Dakar Ice Challenge, către circuitul de gheață din Levi, Finlanda, și prin colaborarea strânsă cu FRAS, ne angajăm să promovăm nu doar performanța și pasiunea pentru automobilism, ci și valorile noastre fundamentale: siguranța, responsabilitatea și respectul față de regulile de circulație.

Astfel, fiecare articol, fiecare aventură și fiecare experiență împărtășită devin o oportunitate de a inspira și de a educa, aducând în prim-plan importanța condusului corect și a valorilor noastre. Ne dorim să facem o diferență pozitivă în comunitatea noastră și să contribuim la o mobilitate mai sigură și mai responsabilă pentru toți participanții la trafic.

După ce ne-au încântat pe noi și pe spectatorii și pasionații de automobilism cu autovehiculele Porsche la competițiile organizate de FRAS, în ianuarie ne-au uimit cu o experiență inedita: “Dakar ICE Challenge”.

Cu o experiență de condus de 29 de ani, 2.300.000 km din care 300.000 numai cu marca Porsche, după câștigarea trofeului Râșnov in aprilie 2023 in cadrul competiției de viteză în coastă – “pentru cel mai constant parcurs în cadrul manșelor cronometrate”, Mihai Zaman – membru Porsche Club România, pleacă într-o călătorie alături de soția sa, Carmen, cu al lor Porsche 911 Dakar pe ruta:

Centrul Porsche București – Porsche ICE Experience din Levi, Finlanda.

Peste 8.600 km la temperaturi extreme, chiar și de -33 de grade Celsius, 127 de ore active de condus în cele 15 zile de aventură, 8 țări la dus și 8 țări la întors și nicio eroare la bordul Porsche 911 Dakar.

Mai exact, pe 3 ianuarie, aceștia au pornit la drum în aventura numita Dakar Ice Challenge. De pe 13.01, timp de 5 zile, au participat la Porsche Ice Experience pe cel mai mare circuit de gheață din lume. Federația Română de Automobilism Sportiv a fost partener al aventurii Dakar ICE Challenge prin Claudiu David si Alexandru Pițigoi, cei care l-au pregătit îndeaprope pe Mihai Zaman.

În fiecare călătorie, provocările ascunse pot oferi lecții prețioase și amintiri de neuitat. către circuitul de gheață din Levi, Finlanda. Pentru ei a fost o provocare cu multiple aspecte, dar și o oportunitate de a experimenta adrenalina și frumusețea condusului pe distanțe lungi în condiții extreme.

Calculând cu atenție fiecare detaliu al traseului lor, au luat în considerare kilometrii zilnici de parcurs, având în minte data limită la care trebuia să ajungă la Levi. Condițiile meteorologice anunțate și grevele din domeniul agricol au fost și ele factori importanți, iar adaptarea la aceste schimbări a fost esențială. În Germania, au întâlnit o mobilizare a tractoarelor ce amenința să blocheze drumul lor, așa că am trebuit să fie pregătiți pentru orice obstacol.

Pregătirea mașinii pentru condițiile extreme din țările nordice a fost o altă etapă crucială. Împreună cu service-ul Porsche, s-au asigurat ca mașina să fie pregătită corespunzător pentru ger, iar consultarea furnizorilor de încredere pentru soluții anti-îngheț și alte accesorii necesare a fost imperativă. Cu un singur portbagaj și o capacitate de încărcare limitată, a trebuit să facă o selecție atentă a hainelor și echipamentelor necesare.

În timpul călătoriei în sine, au fost întâmpinați de temperaturi neobișnuite și de situații inedite. Cu toate acestea, verificările tehnice zilnice și cunoașterea profundă a mașinii i-au ajutat să traverseze fiecare obstacol în mod sigur și eficient. Participanții la trafic din țările traversate au fost exemplari în comportamentul lor, oferindu-le ajutor, fiind înțelegători față de aventura lor cu o mașină sport.

Informațiile prețioase obținute de la cursurile ținute de Claudiu David au fost fundamentale pentru reușita călătoriei acestora. Începând cu managementul riscului, poziția corectă la volan, tehnica de virare, și continuând cu lecția importantă despre frânare, subvirare, și supravirare, toate acestea au contribuit ca experiența de condus a lui Mihai si Carmen să fie una plăcută și ușoară. Cu o distanță de 8.600 de kilometri de parcurs în condiții extreme de iarnă și cu o mașină sport de înaltă performanță, Porsche 911 Dakar, cunoașterea modului corect de conducere și respectarea strictă a instrucțiunilor au fost esențiale.

Experiența Porsche ICE Experience a fost o lecție de siguranță și exploatare corectă a autovehiculului, desfășurată pe o suprafață alunecoasă. De la punerea acestuia în drift până la menținerea controlului în cele mai dificile situații, au învățat cum să se adapteze și să conducă corect și în siguranță în orice condiții.

Într-un cuvânt, experiența lui Mihai si a soției sale Carmen poate fi descrisă ca fiind de „adaptare”. Flexibilitatea și deschiderea către noi experiențe, împreună cu respectarea cu strictețe a informațiilor și a recomandărilor au fost cheia succesului în această călătorie epopeică.

Cel aproape un sfert de veac de experiență și peste 300.000 de kilometri parcurși cu marca Porsche, au contribuit ca aventura lor către Circuitele de Gheață din Finlanda sa fie o demonstrație de pasiune, determinare și respect pentru arta conducătorului auto.

La cât mai multe!