Un articol scris de Ovidiu Jelea, trainer @ Emotions by Motion

Acest articol este scris în timp ce privesc marea pe geamul rulotei care se află în locul superb surprins în fotografia de mai sus. Cu alte cuvinte, este un articol despre off-camping scris în timpul unei aventuri off-camping.

Este primul articol dintr-o serie amplă în care vor fi prezentate informații despre călătoriile în siguranță cu rulota, cum ar fi metoda optimă de distribuire a bagajelor astfel încât să fie evitat balansul în timpul mersului, poziția corectă la volan, abordarea corectă a virajelor, astfel încât să fie evitate subvirarea și supravirarea, pregătirea rulotei pentru deplasările pe timp de iarnă, precum și multe alte aspecte tehnice. Vor fi acoperite toate informațiile necesare celor care vor să se bucure de aventuri cu rulota, autorulota, campervanul, chiar și cu cortul.

Pentru ca niște articole tehnice, indiferent de subiectul abordat, să fie relevante, ele trebuie să se bazeze pe trei lucruri: certificări, experiență și competență. De aceea menționez că sunt BMW Driver Trainer certificat la Academia BMW din Maisach, Germania, cea mai mare academie de profil din lume, că am organizat și coordonat, ca trainer, zeci de evenimente și cursuri on road, off road și pe circuit, cu mii de participanți și că am făcut numeroase expediții, atât vara, cât și iarna, în unele dintre ele trecând cu rulota peste cele mai înalte pasuri alpine din Europa.

Am petrecut off-camping o mulțime de nopți, atât vara, cât și iarna, explorând de mai multe ori următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Luxembourg, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Elveția.

În fiecare dintre aceste țări am descoperit locuri superbe, izolate, cu peisaje magnifice și în multe dintre aceste locuri am revenit cu plăcere și în anii următori. În cei peste 20 de ani de când călătoresc cu rulota nu am avut niciodată probleme nici cu localnicii, nici cu polițiștii, ba chiar m-am împrietenit adesea cu ei și asta fiindcă respect cu strictețe principiile „Leave No Trace!”

Aceste principii, reunite sub mesajul „nu lăsa nicio urmă”, mi-au facilitat accesul inclusiv în zone unde camparea nu era permisă, pentru că primul lucru pe care îl fac când ajung într-un loc este să îl igienizez, asta însemnând să strâng absolut toate gunoaiele din zonă, fie că sunt deșeuri din plastic, metal, sau carton, sau deșeuri menajere pe care mulți nesimțiți consideră că le pot arunca în natură, fiindcă ar fi „biodegradabile”. Nu las nimic, strâng inclusiv mucurile de țigări și asta pentru că vreau să mă bucur de un loc curat, în care să nu existe urme ale trecerii altor persoane.

Întotdeauna fac și câteva fotografii, pentru cazul în care ar trebui să explic cuiva că nu procedez cum au făcut niște turiști la Krapets, în Bulgaria, unde autoritățile au interzis accesul rulotelor după ce câțiva rulotiști români au incendiat copacii de pe plajă, care erau oricum plini de hârtie igienică folosită, pe care vântul a ridicat-o de la „autografele parfumate” lăsate pe toată plaja de cei care campau acolo și a împodobit coroanele copacilor din zonă, care arătau ca după o apocalipsă a excrementelor.

Până acum însă nu a fost niciodată nevoie să arăt cuiva fotografiile cu gunoaiele strânse. De obicei, la scurt timp după ce opresc ansamblul automobil-rulotă, mă vizitează fie niște localnici, fie niște polițiști, care observă imediat că am făcut curat și își dau seama cu ce fel de călători au de-a face.

Principiile „Leave No Trace” pe care le aplic în toate aventurile în natură, indiferent dacă merg cu ansamblul automobil-rulotă, doar cu automobilul, sau doar cu cortul:

1. Igienizează locul, până arată ca și cum nu ar fi trecut nimeni pe acolo!

2. Ia cu tine absolut toate deșeurile, de orice fel ar fi ele, inclusiv cele menajere și excrementele! Folosește exclusiv toaleta rulotei/autorulotei/campervanului! Dacă ești doar cu automobilul și cortul, folosește o toaletă portabilă mică! Dacă ești doar cu cortul, ia un cuțit cu care să faci o groapă în pământ, apoi acoperă-ți excrementele și hârtia folosită!

3. Golește rezervoarele de apă murdară și cel de la toaletă doar în locuri special amenajate!

4. Nu face sub nicio formă focul direct pe sol, chiar dacă este permisă utilizarea focului! Nu reutiliza nici măcar vatra unui foc mai vechi, pentru a nu contribui la menținerea unei distrugeri făcute de altcineva!

5. Nu modifica în niciun fel locul pe care l-ai găsit! Nu tăia crengi, nu rupe florile, nu scrijeli pe copaci mesaje de amor, nu picta cu vopsea mesaje pe stânci, nu lipi autocolante pe refugii, ori pe marcajele turistice. Nu distruge flora, nici măcar iarba cu anvelopele! Renunță la accesoriile care, utilizate timp îndelungat, modifică flora, cum ar fi covoarele din pvc pentru cortul rulotei!

6. Nu deranja animalele sălbatice! Amplasarea unei rulote, chiar și a unui cort, într-un loc sălbatic înseamnă automat o intervenție în modul de viață al animalelor din locul respectiv, care trebuie minimizată: redu la minimum utilizarea dronelor, nu porni motorul, nu fă zgomot, nu depozita mâncarea afară, nu hrăni animalele, nu lăsa liberi câinii! Pe timp de noapte nu aprinde luminile exterioare, iar pe cele de la interior utilizează-le doar după ce tragi jaluzelele!

7. Nu-i deranja pe ceilalți! Dacă sunt și alți călători în locul respectiv, sau localnici care își văd de treburile zilnice, de exemplu pescari sau ciobani, nu-i deranja! Dacă asculți muzică, dă volumul la minimum, astfel încât să nu fie auzită de alte persoane! Menține redus tonul conversațiilor! Păstrează o distanță suficientă față de alți călători cu rulota/autorulota/campervanul atunci când parchezi și încearcă să nu le blochezi accesul, sau vederea spre zonele cu panorame frumoase!

Pe scurt, singurul mod prin care este acceptabil, chiar de dorit, să „schimbi” un loc pe care l-ai descoperit, este să îl lași mai curat decât l-ai găsit. Întotdeauna, când pleci dintr-un loc superb în care ai petrecut momente deosebite, aruncă încă o privire în urmă: felul în care arată locul după plecarea ta te reprezintă în totalitate.

Un articol scris de Ovidiu Jelea