Francesca Maior și Norbert Maior

Norbert Maior și Francesca Maior fac echipă încă din 2018. Cei doi – frate și soră în viața de zi cu zi, pilot și copilot atunci când se urcă la volanul mașinii de curse –  au început aventura în Campionatul European de Raliuri în sezonul 2021.

La acea vreme, au privit lucrurile ca pe o binevenită experiență, o pregătire temeinică care să le dea curaj pentru următorii ani. Așa a și fost. În 2023, cu aceeași dorință și aceeași determinare, cei doi încearcă să-și îndeplinească visul: titlul de Campioni Europeni la Juniori.

Mai mult decât atât, Norbert (25 de ani) și Francesca (22 de ani) se află în fața unui rezultat istoric pentru România și pentru automobilismul sportiv românesc.

Înaintea ultimei etape a sezonului, Raliul Ungariei – care va avea loc în perioada 6-8 octombrie – echipajul brașovean conduce în clasamentul Junior ERC, având 4 puncte avans în fața principalilor urmăritori, italienii Roberto Dapra și Luca Guglielmetti.

Pentru Norbert și Francesca, sezonul 2023 a început cu obținerea locului 2 în Polonia, apoi, în Letonia, Suedia și Roma cei doi au terminat, de fiecare dată, pe locul al 3-lea.

Cu toate că în Cehia, runda trecută, nu au prins podiumul (locul 4) punctajul obtținut le-a asigurat preluarea șefiei clasamentului provizoriu, după retragerea liderului de până la acel moment, norvegianul Ola Nore Jr, care nu va concura nici în Ungaria, din cauza unor probleme financiare.

Clasamentul Junior ERC 2023, înaintea ultimei runde

  • Norbert Maior – 106 puncte
  • Robert Dapra – 102 puncte
  • Ola Nore jr. – 94 puncte
Frații Maior, după Raliul Poloniei 2023

În ce condiții va câștiga Norbert Maior titlul european la juniori

Pentru calculul final se vor lua cele mai bune 5 din cele 6 rezultate în 2023, situație care nu este în favoarea fraților Maior, astfel că echipajul românesc are nevoie de o victorie pentru a fi sigur de câștigarea titlului.

Un titlu european pentru Norbert Maior înseamnă a doua mare performanţă notabilă pentru automobilismul sportiv românesc, după cea reuşită de Simone Tempestini, în 2016, când a devenit campion mondial la juniori.

Mental suntem pregătiți pentru orice, pentru că știm ce șansă imensă avem

Norbert Maior a vorbit într-un interviu, pentru Federația Română de Automobilism (FRAS), despre importanța raliului din Ungaria, despre performanța care stă în puterea lui, dar și despre șansa imensă pe care el și sora lui doresc s-o fructifice.

Dincolo de asta, Norbert mărturisește că-și dorește să rămână cu mintea limpede, fără să pună prea multă presiune și nici să facă prea multe calcule, ci doar să dea totul și să se bucure de moment.

Brașoveanul a recunoscut că o recentă întâlnire cu Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, i-a dat motive de optimism, precizând că orice ajutor financiar este unul care îi poate împinge spre performanța mult visată.

FRAS: Salut Norbert. Urmează Raliul Clujului, dar știu că te gândești mai mult la cel din Ungaria…

Norbert Maior: “Așa este. Noi, teoretic, am terminat campionatul intern. Mergem la Cluj pentru a ne pune în formă pentru Ungaria.”

FRAS: Tu și Francesca aveți o șansă imensă de a deveni campioni europeani la Junior ERC. Simțiți presiunea acestui moment pe care l-ați așteptat și pentru care v-ați pregătit?

Norbert Maior: “Noi știm ce avem de făcut, nu vrem să vorbim despre vreo presiune anume. Este un raliu pe care îl cunoaștem, am mai participat la patru ediții anterioare. Este un raliu pe placul meu, iar dacă nu va ploua, chiar este un raliu foarte fain.”

FRAS: Sunteți pregătiți pentru această performanță?

Norbert Maior: “Noi suntem pregătiți pentru orice, ne așteptăm la orice. Sper să fie un raliu perfect, iar noi cred că ne vom găsi un ritm de victorie. Mental suntem pregătiți pentru orice, pentru că știm ce șansă imensă avem.”

FRAS: Care a fost momentul cel mai greu de până acum și unde te-ai simțit cel mai bine?

Norbert Maior: “În Cehia a fost foarte greu, clar. Am avut probleme la antrenamente, dar echipa tehnică a făcut minuni şi am putut continua. Cursa nu am început-o prea bine, dar într-un final rezultatele ne-au avantajat. La Roma, ne-am așteptat la mai mult, acesta fiind primul moment mai greu. În Suedia m-am simțit cel mai bine, pentru că acolo am avut cele mai mici așteptări, dar i-am devansat pe cei mai importanți adversari ai mei, primele două locuri fiind adjudecate de două echipaje locale, care doar acolo au concurat.”

FRAS: Unul dintre cei pe care i-ai învins în Suedia a fost norvegianul Ola Nore jr., care nu a venit, ulterior, în Cehia și, probabil, va absenta și în Ungaria. În aceste condiții, ești principalul favorit?

Norbert Maior: Nu se știe dacă norvegianul va absenta și de la acest raliu. Dacă vine, el va fi principalul favorit. Dacă nu, lupta va fi cu italianul Dapra. Astfel, cine va fi în față, mai sus de locul 3, va câștiga.”

FRAS: La jumatatea acestei luni știu că, însoțit de președintele FRAS, Norris Măgeanu, ai vizitat-o pe doamna Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, la sediul instituției. Sunt motive de optimism?

Norbert Maior: “Da, avem promisiuni că vom primi un sprijin pentru raliul din Ungaria. Oricum, cel mai important lucru este că, dacă vom colabora înaintea etapei din Ungaria, speranța noastră este ca această susținere să continue și pentru sezonul viitor. Pentru acest sezon, FRAS ne-a alocat deja o mică parte din veniturile proprii, care ne-a fost de ajutor.”

FRAS: În încheiere, vreau să vă urez baftă și să vă mulțumim că, datorită vouă, putem spera la o victorie mare pentru automobilismul sportiv românesc.

Norbert Maior: “Nu plecăm cu prima șansă la Raliul Ungariei, nu ne facem calcule, dar ne dorim să avem mintea limpede și să fim cât mai concentrați. Eu cred că doar așa vom învinge.”

Norbert și Francesca, la debutul lor ca echipă, în 2018

Norbert și Francesca Maior, unul dintre cele mai îndrăgite și dinamice duouri din Campionatul Național de Raliuri Betano

Norbert Maior este un pilot de raliu experimentat și un membru valoros al echipei Napoca Rally Academy, din care face parte și Simone Tempestini, care se pregătește pentru al 8-lea său titlu național absolut.

A debutat în raliuri la 16 ani, în 2015, astfel că se află în al 8-lea sezon competițional al său, participând la peste 80 de raliuri, atât în Campionatul Național de Raliuri, cât și în Campionatul European.

La rândul ei Francesca a debutat în Campionatul Național de Raliuri în 2017. În sezonul următor, a făcut echipă cu fratele ei, formând un duo care se luptă constant pentru primele poziții în clasamentul campionatului.

Palmares:

  • 2018 – campioni naționali la Juniori
  • 2020 – campioni naționali la 2 roți motrice (2FW)
  • 2022 – campioni nationali la 2 roți motrice (2FW)