Continuând tradiționala întâlnire sportivă între pasionații automobiliști din cele două orașe, cu legătură și în domeniul cultural – o omagiere a poetului național bulgar Hristo Botev, care și-a petrecut ultimii ani ai vieții în exil la Brăila, Raliul Prieteniei Brăila – Dobrich revine în 2023, la jumătatea lunii octombrie, în fața unei noi confruntări.

Cu emoție, dar și cu ambiție, participanții au început reviziile mașinilor, pregătirea motoarelor și analiza traseului, cu probe pe asfalt și macadam, încă din perioada verii.

Organizatorul, ACS Hobby Auto Sport Brăila, va primi la start echipaje din cele două municipii, dar și din Slovacia, posesori ai permiselor de conducere, cu automobile normale sau cu mici modificări, capabile de deplasare, dar și pentru performanțe pe probele speciale, pe un traseu ce trece peste graniță, fiind astfel singurul concurs auto transfrontalier cunoscut în Balcani, în ultimii 45 de ani.

De-a lungul anilor au fost aduși la start invitați din țară și din strainatate, plus implicarea administrațiilor unor localități rar vizitate de un raliu, de exemplu Insurăței, Hârșova, Slobozia, respectiv Silistra sau Shabla, în țara vecină.

O particularitate a acestui raliu, născută din dorința de a marca, concret, prietenia între echipaje, este premierea la final a echipajelor pereche, pe numerele de start, cunoscut ca fiind clasamentul DRUJBA, în care primele 3 locuri va fi ocupat de 6 echipaje, perechi internaționale, prin însumarea timpilor fiecăruia.

Evenimentul începe cu prima întrevedere, joi seara, la briefing-ul comun, când se vor trage la sorți numerele de concurs și ordinea de start. Probele au fost gândite să anime participanții, să fie asemănătoare în cele două locații, atât la start, cât și la sosire, probe specifice autoslalomului, îndemanare auto, de urmărire, de regularitate sau de tip circuit.

La ediția din 2022 au participat 24 de concurenți, iar podiumul a fost: locul 1 – echipajul bulgar Todor Grozdev-Desislava Grozdeva, locul 2 – echipajul brăilean Andrei Bănică-Petre Bănică, iar locul 3 a fost ocupat tot de un echipaj brăilean, Răzvan și Ramona Popa.

Raliul Prieteniei Brăila – Dobrich 2023 – PROGRAM

Joi, 12 octombrie 

Deplasare către Dobrich (Bulgaria)
ora 15:00 – cazare hotel Izida Dobrich
ora 18:00 – briefing cu participanții, numere de concurs etc.
Cina sportivi români

Vineri, 13 octombrie
ora 9:00 – proba  urmărire  a-b / b-a, în fața Hotelului Sport – 2 probe
ora 14:00 – deplasare Tiulenovo – cazare pensiuni în golf
ora 16:00 – 2 probe mini circuit, oraș Shabla, urmate de cina sportivi români

Sâmbătă, 14 octombrie
Deplasare către Slobozia
ora 15:00 – 2 probe în centrul orașului Slobozia
Cazare sportivi bulgari la Brăila
Cina sportivi bulgari

Duminică, 15 octombrie
ora 9:00 – probe autoslalom, in fața Primăriei Brăila
ora 19:00 – afișare rezultate provizorii
ora 20:00 – festivitate de premiere, cina festivă