În 2019, FRAS a avut un număr record de femei licențiate în cele 17 campionate, iar 30 dintre acestea au urcat și pe podium la Gala Campionilor.

Proiectul Femei în Motorsport (FIM) a împlinit pe 1 martie un an de la lansarea oficială, iar în acest moment platforma a strâns aproape 50 de membri și câteva zeci de articole și interviuri inspiraționale cu și despre româncele care au ales să activeze în acest sport, informează reprezentanții platformei printr-un comunicat.

Totodată, în această săptămână se împlinește un an de la lansarea Comisiei Naționale pentru Femei din cadrul Federației Române de Automobilism Sportiv, al cărei prim președinte este Mirela Bucovicean, pilot în Campionatul Național de Raliuri, dar și în cadrul Monte Carlo Historic Rally.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale Femei în Motorsport este identificarea și promovarea femeilor implicate în automobilismul și motociclismul din România, fiind două dintre puținele sporturi în care performanța și clasificarea nu țin cont de gen. Aliniat la direcțiile FIA Women in Motorsport, proiectul scoate în evidență palmaresul sportiv al membrilor și crează un punct de plecare pentru legătura sportivilor cu mass-media și cu potențialii sponsori.

Piloți tineri care promit cariere de impact, precum Patricia Sîrbu (rallycross), Iulia Berea (karting), Natalia Iocsak (drift), Daria Gănescu (motociclism viteză) sau Ștefania Băncilă (motocross), pot beneficia prin intermediul comunității Femei în Motorsport de inspirație și sfaturi de la femei cu palmares în motorsport, precum Ramona Rusu, Kiara Anca Firan, Andrea Goga, Carmen Poenaru sau Mihaela Beldie. Arbitri, oameni de media – jurnaliști, fotografi, PR – și organizatori s-au alăturat platformei pentru a completa perspectiva asupra acestui domeniu. Proiectul FIM facilitează astfel construirea și promovarea unor modele relevante pentru generația tânără de sportivi și oficiali, care vor modela motorsportul în anii următori.

“M-a bucurat nespus să aflu că platforma FIM a ajutat mai multe fete în discuțiile cu sponsorii și mass-media. Profilul fiecărui membru de pe site este o unealtă de comunicare, completată periodic de articolele-interviu pe care le construiesc pentru a scoate în evidență parcursul sportiv sau profesional al membrilor, un real ajutor în special pentru sportivii aflați la început de drum. Obiectivele pentru 2020 sunt să intensific planul editorial, să dublăm numărul membrilor, deoarece știu sigur că există mult mai multe femei implicate la momentul actual, dar și să atragem parteneri sau beneficii pentru membrii comunității FIM”, a declarat fondatoarea și administratora acestui proiect, Cristiana Oprea, la rândul ei pilot în Campionatul Național de Raliuri.

În luna martie, www.femeiinmotorsport.ro va găzdui o serie de interviuri inedite cu și despre mamele din motorsport, care își împărtășesc experiența din spatele sportivilor, emoțiile, dar și lecțiile învățate din sport. Primul astfel de material a fost publicat deja și o are ca protagonistă pe legendara Fabrizia Pons, copilotul lui Michele Mouton. Puteți urmări proiectul Femei în Motorsport atât pe site, cât și pe pagina de facebook și pe instagram pe @femeiinmotorsport.