Dominic Marcu va concura în ediția de anul acesta a Campionatului Național de Viteză în Coastă (CNVC) cu un model Tesla Model 3 Performance, continuând astfel șirul de premiere electrice în motorsportul românesc. Acesta este primul Model 3 Performance din Europa transformat în mașină de curse pentru viteză în coastă.

„Vreau să-mi îndeplinesc mai departe visul de a concura cu o electrică, iar acest nou proiect mă apropie cu atât mai mult de ceea ce mi-am dorit: să exploatez la maximum această tehnologie inovatoare, demonstrându-i potențialul fantastic. Prin cifrele sale impresionante – 500 CP, 660 Nm livrați instantaneu – disponibile încă din configurație standard, Tesla Model 3 Performance a fost soluția tehnică ideală a momentului.”, a spus Dominic.

Primul pas în participarea la competițiile sportive cu o mașină electrică a fost făcut de Dominic anul trecut, când la inițiativa lui a fost dezvoltat primul Mini electric de curse din lume, cu care pilotul a și concurat un sezon întreg. Hotărârea, determinarea și dorința de a-și depăși limitele au fost materializate de Dominic în acest nou proiect electric, primul de acest fel în Europa.

„Mașinile electrice pot fi performante și competitive chiar și în raport cu cele cu motoare convenționale, cu ardere internă, iar eu îmi doresc să demonstrez asta în contextul motorsportului românesc. Un alt atribut foarte important pe care mașinile electrice îl au este acela al sustenabilitatii: zero emisii înseamnă aer mai curat în orașe și totodată o dovadă a responsabilizării noastre în fața mediului, un pas pe care trebuie să îl facem spre binele nostru, al tuturor. Îmi propun să creștem nivelul de conștientizare legat de impactul asupra mediului pe care mașinile îl au, motiv pentru care aleg  să concurez cu o mașină electrică pentru a reduce amprenta de carbon. Cred cu tărie în ideea că împreună putem construi un viitor mai verde, mai sustenabil. A avea grija de Pământ înseamnă a avea grija de noi înșine. Este singura modalitate prin care generațiile viitoare vor moșteni o planeta sănătoasă și curată. La fiecare etapă competițională mașina vă fi încărcată cu ajutorul soluției E.ON Drive.”, a mai spus sportivul ce va împlini 31 de ani în luna aprilie.

Adusă în țară de partenerii de la Plus Autotrade, Tesla Model 3 Performance a ajuns direct în atelierul profesioniștilor de la Cyclon Motorsport, care au răspuns entuziasmați solicitării de a o transforma într-una de competiție. Roll-barul și eleronul au fost proiectate special pentru această mașină; ambele elemente au fost manufacturate și montate de echipa Cyclon Motorsport. Tot ei și-au asumat cu brio misiunea de a reduce pe cât posibil masa mașinii, Tesla Model 3 scăpând astfel de aproximativ 200 de kilograme. Plafonul, alături de alte elemente de caroserie, au fost înlocuite cu unele din fibră de sticlă.

Pachetul de siguranță – scaunul, sistemul de prindere a centurilor, sistemul de stingere automată a incendiilor, volanul – a fost completat folosind produse Sparco, achiziţionate cu sprijinul importatorului oficial Bucur-Tuning. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, scopul acestui proiect fiind optimizarea la maximum a mașinii pentru cursele de viteză în coastă.

Componentele sistemelor de direcție și de frânare poartă semnătura specialiștilor americani de la Unplugged Performance. Pentru kitul de suspensie, Dominic a optat pentru coilover KW-V4 cu patru compensatoare – cel mai performant pe care îl poți instala pe acest model.

Jantele Braid de 18 inchi contribuie, prin dimensiuni și prin masa lor redusă, la îmbunătățirea performanțelor mașinii. Pentru a exploata cât mai eficient calitățile acestui Tesla Model 3 de competiție unic în Europa, jantele vor fi avea anvelope slick, destinate competițiilor.

Dominic va debuta cu Tesla Model 3 Performance în Campionatul Național de Viteză în Coastă 2022, chiar de la prima etapă, care se va desfășura la Râșnov (2-3 aprilie), unde și-a propus să se acomodeze cu mașina, iar punctul de plecare fiind o configuraţie cât mai aproape de mașina de serie. Fiind o noutate atât pentru el, cât și pentru echipa tehnică, treptat vor ajunge la un set-up ideal și vor exploata la maxim fiecare modificare adusă.