Președintele Comisiei Medicale din cadrul FRAS, Florin Matei, a participat weekeend-ul trecut la cursul ”Trauma Life Support in Motorsport”, organizat de FIA în Austria, la Circuitul RedBull Ring din Spielberg.

Cursul, la care au fost prezenți 60 de medici din Austria și Germania, cu toții activi în cadrul competițiilor europene de motorsport, s-a desfășurat  în perioada 16-17 martie, fiind susținut de către EMS Austria (Emergency Medical Service Sports Austria) și condus de Dr. Walter Huber – CMO (Chief Medical Officer) și de Dr. Thomas Hausegger – DCMO (Deputy Chief Medical Officer), alături de întreaga lor echipă.

Potrivit lui Florin Matei, cursul a avut ca scop pregătirea cadrelor medicale participante la competițiile sportive în vederea adaptării cunoștintelor de medicină generală de urgență la particularitățile motorsportului, fie că este vorba despre Formula 1, Moto GP sau raliu. Fiind vorba despre un circuit, s-au prezentat modurile de intervenție adaptate acestui tip de traseu, dar s-au făcut și simulări la probele practice și pe mașinile de raliu.

”Cursul a avut în fiecare zi câte două părți, dimineața partea teoretică, cu filme de prezentare, poze, discuții, iar după-amiaza partea practică, unde, pe lângă faptul că am exersat cu toții cunoștințele de medicină de urgență, am învățat cum putem îmbunătăți aceste cunoștințe și cum să le aplicăm cât mai eficient în traumatismele din motorsport. Așadar, am avut parte de simulări de accidente, mașina în flăcări etc, respectiv aplicarea protocoalelor pe care fiecare le urmează și le respectă cu strictețe în astfel de cazuri. De asemenea, ni s-a arătat procedura de extragere a victimei din monopost și din mașina de raliu”, a mai explicat președintele Comisiei Medicale FRAS.

Susținută integral de FRAS, prezența lui Florin Matei la acest curs a fost posibilă și cu ajutorul Doctorului Florin Bodea, medic de urgență în Germania, acreditat pentru intervenții în cadrul competițiilor FIA. ”Doresc să mulțumesc FRAS pentru întreaga susținere, prietenului meu Florin Bodea, dat fiind ca m-a înscris din timp la acest curs, locurile fiind limitate, precum și celor de la Adriano Echipamente, pentru realizarea costumului de intervenție. A fost un curs foarte interesant, am dobândit multe cunoștințe noi, pe care vom încerca să le implementăm și în competițiile noastre, la nivelul dotărilor pe care le avem”, a conchis Florin Matei.