Noul sistem de licențiere din cadrul Platformei My.FRAS.ro va funcționa, în principal, pe coordonatele deja cunoscute de către membrii afiliați FRAS, modificările majore ținând de interfața și comenzile mult mai ușor de utilizat.

Utilizatorii de pe vechea aplicație de licențiere vor folosi user-ul și parola cu care s-au autentificat în vechiul sistem, procedura de inserare a unui sportiv nou, de licențiere propriu-zisă, de urcare a documentelor etc fiind aceleași ca și până acum. De reținut că și utilizatorii care aveau cont pe aplicația Romanian Racing se vor loga tot cu datele de la Licențiere.

Noul sistem de licențiere va genera automat licența electronică a sportivului, după care oficialul clubului o poate trimite acestuia fie prin codul QR, fie prin link-ul generat, astfel încât sportivul să o încarce în diferite device-uri/platforme și să o prezinte la competiții. La socilitarea sportivului, exclusiv prin intermediul reprezentantului clubului care accesează platforma, licența poate fi eliberată și în format fizic, dacă se va bifa și achita această opțiune.

Adăugarea unui sportiv într-un club

După autentificare, puteți accesa diferitele secșiuni din meniul lateral stânga sau casetele centrale. La accesarea butonului „Sportivi” din meniul lateral este prezentată lista sportivilor înregistrați în club, pentru adăugare sportiv se accesează butonul din dreapta sus al paginii „Adaugă sportiv”.

Se accesează butonul Sportivi din Meniu sau din Home page, apoi se accesează butonul din dreapta sus al paginii cu sportivi „Adaugă Sportiv”. Se introduc datele sportivului (Nume și prenume, CNP, data nașterii, adresa unde locuiește, localitatea, județul și țara). Se bifează una dintre cele două căsuțe Junior și Debutant, dacă este cazul.

Se completează emailul sportivului, numărul de telefon – de reținut că trebuie să fie unice, neînregistrate în aplicație, în caz contrar datele nu se vor putea salva. După aceea, se va introduce o copie a permisului auto, după caz, și se bifează data expirării acestuia. Dacă la momentul inserării sportivului există și o viză medicală valabilă pentru sezonul în curs, aceasta se introduce în căsuța „Viza medicala” și se specifică data emiterii acesteia, apoi se salvează toate editările efectuate, accesând butonul „Salvează Datele”, iar sistemul de licențiere stabilește automat data expirării vizei medicale (cu două săptămâni mai devreme decât data reală pentru atenționare prealabilă).

IMPORTANT – dacă sunt date legate de club ce necesită modificări, se accesează butonul de pe Home page denumit „Date club sportiv”. La final, pentru ca sistemul să memoreze toate modificările se accesează butonul Salvează Datele.

Licențierea unui sportiv la o disciplină sau mai multe

Se accesează butonul „Sportivi” din Meniu și se selectează sportivul care se dorește a fi licentiat. Se accesează creionul de editare și se va deschide o pagină cu detaliile sportivului, efectuate anterior.

În această pagină se va verifica, mai întâi, poza sportivului, care se va adăuga și edita, după caz, apoi se va bifa opțiunea de asigurare (Varianta 1, 2 sau 3), se va scrie numărul preferențial (dacă este cazul) și se va adăuga acordul GDPR în căsuța „Acord GDPR”.

Apoi, mai jos, se adaugă, dacă va fi cazul, o adeverință a școlii de pilotaj, cererea de transfer semnată și stampilată de ambele cluburi, după caz, declarația notarilă minor, după modelul agreat de FRAS, și se salvează toate editările efectuate, accesând butonul „Salvează Datele”.

Se revine la Meniu, Secțiunea „Licențe”, în dreptul sportivului respectiv, și se selectează căsuța verde alăturată , care va deschide o nouă pagină unde se vor bifa disciplinele dorite.

Se va observa că toate butoanele disciplinelor sunt roșii, dar în momentul accesării disciplinei/disciplinelor dorite de sportiv acestea își vor schimba culoarea în verde și vor rămâne așa. Se va bifa căsuța „Tipărire licență” (taxă 100 lei), dacă se optează pentru această variantă, după care se salvează editările efectuate, accesând butonul „Salvează Datele”.

În acest moment, secretariatul FRAS va observa cererea de licențiere a sportivului și va încărca o factură aferentă. Factura va putea fi observată de cel care a licențiat sportivul (președintele de club sau persoana desemnata în relația cu FRAS), accesând butonul verde din dreptul sportivului licențiat, în prima secțiune a paginii, unde va modifica, după caz, și statusul.

Se descarcă factura și se achită, ulterior se revine pe această pagină pentru încărcarea dovezii de plată, după care se salvează editările efectuate, accesând butonul „Salvează Datele”.

În acest moment, secretariatul FRAS aprobă dovada de plată și generează în link unic și un cod QR care vor detalia licența sportivului, în secțiunea 2.

Acest link sau cod QR trebuie să ajungă la sportiv și va reprezenta licența lui la disciplinele dorite pentru sezonul în curs, pe care le va prezenta la secretariatul curselor unde va participa. Dacă va fi cazul, la sportiv poate ajunge și un card din plastic cu detaliile licenței, așa cum s-a întâmplat în sezoanele anterioare.

IMPORTANT – Dacă ulterior eliberării primei licențe sportivul mai dorește și alte discipline la care să participe Anual sau One Event, în funcție de regulamentul de licențiere, cel care a efectuat licențierea anterioară accesează căsuța verde din dreptul sportivului, coboară în pagină la secținea 3 – „Discipline” și va bifa căsuța disciplinei necesare, fără a modifica celelalte căsute deja bifate anterior. Secretariatul FRAS va vedea noua solicitare și va elibera o nouă factură, după pașii prezentați mai sus.

De asemenea, facturile pe care le eliberează FRAS se pot vizualiza și accesând butonul Facturi din Meniu.

Înainte de a accesa noua Platformă My.FRAS.ro, care pe lângă Licențiere va mai cuprinde Pașapoartele Tehnice Electronice și Înscrile la unele dintre competițiile desfășurate sub autoritatea FRAS, oficialii cluburilor care efectuează licențierea sunt rugați să citească acest Tutotial.

Secretariatul FRAS va asigura suport pentru toți care vor avea nevoie la numărele de telefon 0743012200 sau 0763656667.