Etapa va aduce 13 modele Rally2/R5, un record pentru ultimele sezoane.

Raliul Sibiului, a cincea etapă din Campionatul Național de Raliuri Betano 2022, se anunță unul mai intens ca niciodată, cu 70 de echipaje la start, dintre care 13 vor concura pe modele Rally2/R5. Sibianul Sebastian Barbu va concura în premieră acasă din postura de lider al campionatului, în timp ce Simone Tempestini și Bogdan Marișca au ales să facă schimbări.

După patru etape desfășurat pe asfalt în Maramureș, Harghita, Argeș și Bucovina, caravana raliului se va muta pe macadam, în Sibiu, pentru al treilea an consecutiv. Precedentele două ediții au fost câștigate autoritar de Tempestini, care va pilota din nou un model Skoda Fabia Rally2 pe plan intern după ce în prima jumătate a sezonului s-a aflat la bordul unui Porsche 997 RGT. O schimbare a făcut și experimentatul Bogdan Marișca, acesta urmând să piloteze în premieră un model Skoda Fabia Rally2 după ce în ultimii ani a concurat pe Ford Fiesta R5. În acest moment, ambii au câte 3 victorii în Sibiu, astfel că dacă unul dintre aceștia se va impune, atunci recordul de 4 succese al lui Titi Aur va fi egalat în acest an.

La runda, care se va desfășura în perioada 15-16 iulie, vor fi prezente 13 modele Rally2, un record pentru ultimele sezoane în România. Pe lângă Tempestini și Marișca, vor mai fi prezenți pe mașini asemănătoare și Sebastian Barbu (Skoda Fabia Rally2), Adrian Teslovan (Ford Fiesta R5), Bogdan Cuzma (Skoda Fabia Rally2), Cristian Dolofan (Citroen C3 Rally2), Andrei Gîrtofan (Skoda Fabia Rally2), Eugen Caragui (Peugeot 208 T16), Mihai Manole (Skoda Fabia Rally2), Victor Dimitriu (Skoda Fabia Rally2), turcii Erkan Gural (Hyundai i20 R5) și Ugur Soylu (Škoda Fabia Rally2 evo), dar și bulgarul Miroslav Angelov (Škoda Fabia Rally2 evo).

Raliul Sibiului va avea cinci echipaje din străinătate la start, dintre care 3 din Turcia, unul din Bulgaria și unul din Ungaria. Toți cei cinci piloți au deja experiență în România, Ugur Soylu, campion la clasa N în Turcia, încheind anul trecut în Maramureș pe locul 4 la general.

Cu o victorie, un loc 2 și un loc 3 în ultimele trei ediții, sibianul Sebastian Barbu ia startul, în premieră, din postura de lider al clasamentului general în Campionatul Național de Raliuri Betano. Cu 124.80, Barbu i-a devansat pe Andrei Gîrtofan (123.40), Mihai Manole (77.40), Bogdan Cuzma (70.40) și Simone Tempestini (65.00). În punctaj nu este luat în calcul algoritmul pentru stabilirea clasamentului final, cu cele mai bune 7 rezultate astfel: cele mai bune 3 etape de macadam + cele mai bune 4 etape de asfalt sau cele mai bune 3 etape de asfalt + cele mai bune 4 etape de macadam.

Etapa a cincea va avea o importanță și mai mare, fiind una de coeficient 1,2, care poate conta enorm în algoritmul final de calcul al clasamentului. O luptă interesantă se va da și la Două Roți Motrice, acolo unde marele favorit Norbert Maior, absent în Bucovina, nu are voie să facă pași greșiți, deoarece Jean Tatu jr aflat pe un Peugeot 208 Rally 4 și Vlad Cosma, pe un model 208 R2, se află în apropiere.

O surpriză pe lista de start va fi revenirea lui Raul Badiu, care revine în campionatul național după o pauză de doi ani, ultima sa participare fiind la Bacău în 2022. Anul trecut, Badiu s-a dedicat exclusiv participării în Campionatul Mondial de Raliuri.  Acasă, la Sibiu, Badiu va pilota un model Mitsubishi Lancer Evo IX, iar copilot va fi Rareș Fetean.

Simone Tempestini a revenit la Skoda Fabia Rally pentru etapele de macadam.

Odată cu Sibiul vor reveni în campionate și SSV-urile, unde Adrian Baciu și Antal Biro se vor prezenta la start cu modele Can-Am Maverick.

Lista completă de înscrieri de la Raliul Sibiului 2022 este disponibilă aici.

Joi, 14 iulie, de la ora 20:30, va fi programată prezentarea oficială a echipajelor în Piața Mică din Sibiu, în timp ce prima probă specială va începe vineri, de la ora 14:38, Gâtul Berbecului. Vineri vor avea loc cinci probe speciale, iar sâmbătă alte 5, raliul urmând să se încheie cu festivitatea de premiere din Piața Mică. Probele pot fi urmărite în direct pe canalul de youtube al Federației Române de Automobilism Sportiv, dar și pe canalele Prima Sport.