Simone Tempestini - primul român care câștigă o etapă din ERC
Simone Tempestini / Sergiu Itu

​Simone Tempestini s-a impus în Raliul Ungariei, prima etapă din Campionatul European de Raliuri 2024, și a scris o nouă pagină de istorie pentru automobilismul românesc: este pentru prima oară când un echipaj românesc a câștigat un raliu din istoria modernă a ERC.

De 8 ori de campion naţional absolut al României, Tempestini a avut un parcurs impecabil în Ungaria, la bordul modelului Skoda Fabia RS Rally2, alături de copilotul Sergiu Itu.

Pilotul legitimat la Motorhome Napoca Rally Team a câştigat două dintre cele 13 probe speciale, iar în alte șase s-a clasat pe podium, rezultate care l-au adus în fruntea clasamentului general provizoriu în penultima specială, la peste 7 secunde în fața campionului en titre, Hayden Paddon.

Ultima probă a competiției a fost una cu ghinion pentru neozeelandez, care a făcut pană în prima parte și a pierdut orice șansă chiar și la podimul final. Tempestini a terminat proba pe locul 3, la 14 secunde în urma echipajului câștigător și a câștigat competiția cu 17 secunde în fața francezilor Franceschi Mathieu/Andy Malfoy (Skoda Fabia RS Rally2) și a ungurilor Miklos Csomos/Attila Nagy (Skoda Fabia Evo), sosiți la 29.9s în urma lui Simone.

Simone Tempestini - primul român care câștigă o etapă din ERC

Astfel, Tempestini devine liderul la zi al actualului sezon în cea mai importantă competiţie europeană de raliuri, cu 33 de puncte.

Bogdan Cuzma şi daneza Ditte Kammersgaard (Skoda Fabia RS) s-au clasat pe poziţia a 17-a, la 12:27.2 de învingători, în vreme ce echipajul Dolofan Cristian – Pavel Traian a venit pe locul 25, cu o întârziere de 18:23.3. La ERC4, Cristiana Oprea și Alexia Parteni (Opel Corsa Rally4) au abandonat.

În calendarul FIA ERC 2024 sunt programate 8 etape. După Ungaria, urmează raliurile din Insulele Canare, Suedia, Estonia, Italia, Cehia, Marea Britanie şi Polonia.