Toate echipajele vor beneficia de dispotive GPS de ultimă generație. Sursă foto: abimages.ro

Campionatul Național de Raliuri Betano va beneficia, începând cu Raliul Argeșului, de un sistem de monitorizare de ultimă generație pentru echipaje, similar cu cel folosit în alte campionate importante ale continentului.

Sistemul a fost achiziționat de către FRAS și reprezintă o investiție importantă în acest sens. „Dacă până acum, toate dispozitivele erau închiriate, de acum, FRAS va avea propriul sistem, atât pentru recunoașteri, cât și pentru probele de concurs”, a precizat Ioan Badiu, directorul sportiv al FRAS, cel care s-a ocupat de implementarea acestui proiect.

Modele similare sunt folosite cu succes, în regim propriu, de alte campionate importante din Europa. Practic, concurenții vor avea un dispozitiv GPS în mașină, iar din camera de comandă a raliului se va putea vedea, în timp real, unde se află echipajul, viteza mașinii, dar și dacă s-a oprit pe traseu.

Dispozitivele vor fi folosite, în premieră, la Raliul Argeșului.

Dispozitivele folosesc un sim, care se conectează la cel mai apropiat releu. În zonele în care semnalul telefonic este 0, dispozitivele pot emite semnale pe o distanță de 2 kilometri către alte echipaje. Astfel, fiecare dispozitiv are două butoane, unul pentru SOS, în care e nevoie de intervenția ambulanței, iar un altul cu OK, în cazul în care a fost un incident pe traseu, dar nu e nevoie de asistență.

Sistemul de monitorizare reprezintă cea mai importantă investiție a federației din ultimii ani și al doilea proiect important implementat după aplicația online dedicată transmiterii timpilor în timp real (www.live.fras.ro).