Antonia Tănasie si Ștefan Raita, pe podiumul etapei

Sezonul competițional 2022 a început cu prima etapă de Viteză în Coastă de la Râșnov, ce a avut loc în primul weekend al lunii aprilie, urmând ca la finalul celei de-a doua săptămâni din lună să avem și prima etapă a Campionatului Național de Raliuri Betano – Raliul Maramureșului.

Campionatul de Viteză în Coastă (CNVC) a adus la start trei femei pilot, debutanta Alexandra Teslovan, 15 ani, la bordul unui Renault Twingo RS, Antonia Tănasie, pe VW Golf și Sabrina Camarda, pe Dacia Sandero, pe cea din urmă urmând să o vedem, de asemenea, și în postura de copilot în CNRB, unde a confirmat prezenta, pentru acest sezon, în dreapta pilotului Luca Artur.

Alexandra Teslovan

Alexandra, legitimată in cadrul clubului AT Motorsport, s-a aflat la primul ei start intr-o etapă de Viteză în Coastă, evoluând până în prezent doar pe circuite. La doar 13 ani ea s-a remarcat prin câștigarea Campionatului Național de Super Slalom, categoria Juniori, având rezultate impresionante și la Time Attack.

„Prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă din acest an nu o voi uita niciodată, a fost prima mea experiență din postura de pilot într-o competiție din liga mare. Chiar dacă am evoluat doar sâmbătă, alături de concurenții de la CNVC2, a fost o experiență extraordinară. La prima etapă nu pot spune că mi-am dorit să evoluez pe ploaie, dar a fost ceva ce nu voi uita niciodată. Mulțumesc partenerilor noștri care mă susțin”, ne-a declarat Alexandra Teslovan.

„Suntem extrem de bucuroși că am trecut cu bine de prima experiență la o etapă de Viteză în Coastă, chiar dacă am terminat doar pe locul patru în clasamentul sportivilor cu licență de coastă 2, din doar cinci sportivi înscriși. Ceea ce ne-a surprins plăcut a fost faptul că Alexandra și-a îmbunătățit timpii la fiecare urcare, excepție făcând ultima sub steag galben. În aceste condiții, ne  pregătim de debutul în Campionatul Național de Viteză în Coastă 2 (CNVC2), prima etapă urmând să se desfășoare la Cheile Grădiștei, pe 7 mai”, a spus și Adrian Teslovan, tatăl Alexandrei, pilot activ în cadrul CN de Raliuri Betano.

Alexandra Teslovan si Sabrina Camarda

Sabrina Camarda, 23 de ani, și-a făcut debutul în 2020 în CNVC2, a continuat și în 2021, cu un Citroen Saxo VTS, participând și la ultima etapă din CNVC, cu Dacia Sandero.

„Prima etapă din CNVC din acest an a fost una interesantă pentru mine deoarece am debutat pe un asfalt ud și mi-a plăcut. Etapa aceasta am văzut ce înseamnă aderența schimbatoare de la urcare la urcare ce duce la o altă abordare a traseului. Pot spune ca sunt mulțumită de evoluția mea, pentru că am reușit un loc 55 din 59 de concurenți și am adunat 10 puncte în clasamentul juniorilor”, ne-a spus Sabrina, sportiva clubului Auto Blic Brașov.

Sabrina Camarda

În ceea ce o privește pe Antonia Tănasie, 37 de ani, sportiva clubului DTM Brașov este deja o prezență constantă la etapele de CNVC, dar și la cele de Super Rally, cu rezultate notabile.

„După o pauză lungă, în sfârșit a început Campionatul de Viteză în Coastă cu implementarea Performance Factor, în funcție de care clasele și grupele au suferit modificări. M-am bucurat nespus de mult, în sfârșit, de o prezență feminină mai mare în acest campionat, cu Alexandra Teslovan, în CNVC 2, și Sabrina Nora Camarda, la debutanți, în CNVC.  Vremea a fost destul de neprietenoasă cu ploi și temperaturi foarte scăzute pentru această perioadă, ceea ce a dus la multe abandonuri, iar pentru mine a fost destul de dificilă adaptarea la condițiile traseului. Ca rezultat, nu am reușit o clasare pe podium, dar am reușit un rezultat important pentru mine, mult îmbunătățit. Abia aștept etapele următoare”, a fost și reacția Antoniei.

La finalul acestei săptămâni va începe și prima etapă din Campionatul Național de Raliuri Betano în cadrul căruia, ca de fiecare dată, prezențele feminine, atât la start, cât și în organizare, vor fi numeroase.