Raliul Maramureșului deschide balul Campionatului Național de Raliuri, după ce, în 2021 a reprezentat una dintre cele mai plăcute surprize ale anului. Echipa de organizare de la Baia Mare promite un raliu foarte bun și în 2022, cu un nivel crescut de securizare a probelor speciale, cu multe noutăți, printre care o probă Super Specială care se va desfășura sâmbătă seara în centrul municipiului.
Startul sezonului 2022 aduce pentru disciplina Raliuri mai multe noutăți, printre care cele două Campionate distincte, Campionatul Național de Raliuri de Asfalt și Campionatul Naținal de Raliuri pe Macadam.
Acestea sunt destinate în primul rând celor două categorii distincte de sportivi care nu doresc să modifice mașinile și le păstrează fie doar în configurația de asfalt, fie în cea de macadam.
Astfel, în baza unei licențe anuale cu preț redus (700 de lei) pot puncta și lupta pentru titluri de campioni fie doar în raliurile de asfalt, fie doar în cele de macadam.
De asemenea, un sportiv care participă și se înscrie în Campionatul Național de Raliuri și dorește (fără a fi obligat) să puncteze și în unul din cele două campionate mai sus amintite mai trebuie să achite, conform normelor de licențiere doar jumătate din a doua licență, adică 350 de lei.
Dacă un sportiv dorește și a patra licență pentru alta din disciplinele FRAS, aceasta este gratuită, indiferent de disciplină.
Sumele rezultate din costul licențelor sunt folosite exclusiv pentru implementarea sistemului de clasificare și pentru achiziția cupelor de final de an pentru aceste campionate.
O altă prevedere a Normelor de Licențiere care este valabilă de câțiva ani prevede că un sportiv licențiat cu licență anuală poate participa one event gratuit, fără o altă licență la orice campionat considerat inferior celui pentru care i s-a emis licență anuală. De exemplu, un sportiv din Raliuri poate participa one event cu licență gratuită la Campionatul de Viteză în Coastă, la Campionatul de Rally Cross, la Campionatul de Slalom Paralel, la Time Attack. Acesta nu poate participa însă la Drift, Off Road sau Rally Raid care au prevederi diferite de desfășurare.
Tot așa, un sportiv de Off Road poate participa one event la Rally Raid și invers. Un sportiv licențiat la circuit poate participa în baza licenței deja emise pentru circuit la etape de Time Attack.
In Memoriam Adrian Răspopa, începând cu Raliul Maramureșului
Clubul Sportiv Team Adi Răspopa – ACS RALLY SPIRIT Onești împreună cu Federația Română de Automobilism Sportiv anunță înființarea unei burse, denumită „Blană, frate!”, oferită la fiecare raliu echipajului câștigător al Clasei Juniori. Premiul constă în oferirea unui trofeu și a unei sume de bani echivalente cu taxa de înscriere a echipajului la etapa respectivă.
Cramele Cricova, noul partener FRAS pentru momentele de bucurie!
În baza unui parteneriat semnat de curând, premierea sportivilor din majoritatea etapelor din Campionatele de Raliuri, Viteză în Coastă și precum și din Campionatul Women Rally va fi susținută de Cramele Cricova.
Bogdan Marișca, Dan Girtofan, Alex Pițigoi și Danny Ungur, în vizită la sediul FRAS
Săptămâna trecută, o delegație a sportivilor din disciplina Raliuri a fost prezentă la sediul FRAS pentru o serie de discuții cu președintele federației. În timpul întâlnirii, s-au discutat aspecte legate de securitatea competițiilor, funcționarea Comisiei de Raliuri, necesitatea înființării unei Asociații a piloților, dar și modalități prin care să se îmbunătățească transparența informațională și comunicarea dintre administrație și membri. Departamentul financiar a prezentat sportivilor extrase de cont din anul anterior, modul în care s-au cheltuit sumele primite în 2021 de la Ministerul Sportului pentru calendar intern, contractul cu Ministerul Sportului pentru 2022, precum și dosarul procesului dintre FRAS și KEvents.
În final, s-a decis ca astfel de întâlniri să se repete, președintele FRAS manifestându-și deschiderea și susținerea pentru toate propunerile primite.
Noua Comisie Medicală, în fața primelor provocări din 2022
Cu proceduri stabilite încă din intersezon, Comisia Medicală FRAS va fi din 2022 mult mai activă. Astfel, sub conducerea președintelui, medicul Florin Matei, la fiecare dintre competițiile importante va exista un echipaj format din membrii Comisiei (persoane cu experiență în medicina de urgență), pregătit pentru intervenții rapide cu un automobil tip FIV. Acesta va colabora cu personalul IGSU, cu Ambulanța și cu medicul cursei pentru a asigura intervenții cât mai eficiente în caz de nevoie.
Start într-un format nou pentru Campionatul Național de Off Road
Tot în acest weekend se va desfășura și prima etapă din CNOR 2022. Desfășurată la Sighișoara, cu susținerea municipalității, în organizarea unuia dintre cele mai active cluburi sportive din federație, etapa de deschidere a Campionatului promite un format nou, bazat pe o securitate crescută și pe o deschidere mai mare către public. Odată cu această etapă se reintroduc probele tip Trial, care se vor desfășura duminica și care vor fi transmise în direct.