Simone Tempestini s-a impus pentru a doua oară în carieră la Sibiu. Sursă foto: Bogdan Barabas

Echipajul Simone Tempestini/Sergiu Itu a câștigat toate cele 9 probe ale Raliului Sibiului 2020 și a obținut al treilea succes din tot atâtea posibile în Campionatul Național de Raliuri Betano.

După ce anul trecut a abandonat chiar pe prima probă specială, după un accident, Simone Tempestini nu a mai lăsat loc de emoții la revenirea Raliului Sibiului pe macadam.

Pilotul de la Napoca Rally Academy și-a luat un avantaj serios încă de la prima probă specială, pe Cheile Cibinului, când a fost mai rapid cu 34,2 secunde decât Sebastian Barbu.

La finalul primei zile de concurs, după patru probe speciale și 34,5 kilometri, Tempestini a înregistrat un timp total 23:35,3 minute. Pe 2 s-a clasat favoritul local Sebastian Barbu, la 01:31,1, în timp ce Dan Gîrtofan a fost al treilea, la 01:51,6 în spatele liderului.

Rezultatele complete provizorii ale Raliului Sibiului 2020 sunt disponibile aici.

Sebastian Barbu a avut o recuperare incredibilă pe ultimele patru probe speciale. Sursă foto: Bogdan Barabas

Podiumul final general, la capătul celor 9 probe, i-a avut ca protagoniști tot pe Tempestini, Barbu și Gîrtofan, însă cu o rocadă între ultimii doi. O pană pe PS5 Râu Sadului l-a întârziat enorm pe sibian, care a ajuns la 3.49,5 minute în spatele lui Tempestini.

Barbu a recuperat până la final, însă nu îndeajuns să îl mai ajungă pe Gîrtofan, care a bifat astfel al treilea podium consecutiv din actuala ediție de campionat. Ultima oară când Giri a terminat o cursă de campionat în afara podiumului se întâmpla în 2018, la Iași, când a fost pe 4. În această perioadă a bifat 11 podiumuri pe plan intern și 3 internaționale.

Dan Gîrtofan a bifat al 14-lea podium în ultimii doi ani. Sursă foto: Bogdan Barabas

La fel ca la Raliul Brașovului și Harghitei, marea surpriză a fost Norbert Maior. Cu sora sa Francesca în dreapta, la bordul unui model Peugeot 208 R2, Norbert a încheiat pe 4 la general ediția din acest an a Raliului Sibiului. Pilotul în vârstă de 21 de ani s-a impus însă la 2 Roți Motrice și clasa RC4.

S-a conturat și podiumul la general
Runda de la Sibiu a încheiat prima parte a sezonului 2020, care programează un total de 6 runde. Astfel, Tempestini a ajuns la 130 de puncte, fiind urmat de Dan Gîrtofan, cu 99. Norbert Maior a strâns 75 de puncte după trei runde și are un avantaj mare față de ceilalți piloți din clasamentul general, Cristian Dolofan, aflat pe 4, strângând 32 de puncte.

Budai și Badiu, victorii pe linia în cupele monomarcă

Dănuț Budai se îndreaptă rapid spre titlul la Cupa Swift.

Acasă, la Sibiu, Raul Badiu a bifat al treilea succes din tot atâtea posibile în Cupa Dacia, acolo unde concurează sub culorile celor de la DTO Rally Team. În absența etapelor de WRC, Badiu a revenit la Cupa Dacia pe care a mai câtigat-o în 2013 și 2015. Cu 9 din 9 probe speciale adjudecate la Sibiu, Badiu a fost mai rapid cu 05:04,6 decât Cristian Șugar, campionul de anul trecut. Dragoș Popa a fost al treilea în această etapă, la 07:33,7 în spatele lui Badiu.

La Cupa Swift, Dănuț Budai s-a impus la rândul său pentru a treia oară consecutiv în actuala ediție de campionat. Hunedoreanul a câștigat 4 probe speciale la Sibiu, însă a avut un avantaj final de 01:27,6 în fața lui Bogdan Talasman, al doilea clasat. Favoritul local Alex Ardelean a completat podiumul cupei monomarcă, bifând și două victorii pe probe.

21 de abandonuri

Problemele tehnice l-au făcut pe Dorin Banciu să abandoneze chiar după startul PS3. Sursă foto: Bogdan Barabas

Dintr-un total de 53 de echipaje care au luat startul, 21 nu au ajuns la finiș. Macadamul și-a cerut tributul, 14 mașini de concurs înregistrând probleme tehnice. Printre cei care au renunțat înainte de final se numără Vali Porcișteanu, chiar pe final de cursă, dar și Bogdan Marișca.

Următoarea etapă din Campionatul Național de Raliuri este Raliul Iașului în perioada 4-5 septembrie.