Costel Cășuneanu a fost cel mai rapid atât în recunoașteri, cât și în antrenamentele cronometrate. Foto: Flaviu Croitoriu

Prima zi a noului sezon din Campionatul Național de Viteză în Coastă a fost dominată de Costel Cășuneanu (Skoda Fabia R5), care a obținut cel mai bun timp atât în recunoașteri, cât și în antrenamentele cronometrate. Ploaia a îngreunat evoluția piloților, iar o parte au ieșit în decor, iar alții au preferat să nu mai urce în ultima manșă.

Un total de 75 de concurenți s-au aflat la startul Trofeului Râșnov Dekra by Icea Team. Chiar și în lipsa campionilor en-titre, lupta s-a anunțat intensă încă din prima manșă de recunoașteri. Toate cele 4 urcări de sâmbătă au fost afectate de ploaia torențială care s-a abăutat asupra orașului brașovean.

Locul 3 anul trecut în clasamentul final al Categoriei II, Costel Cășuneanu a preluat inițiativa încă de la prima trecere pe cei 3,75 de kilometri, când de altfel a stabilit și timpul de referință al manșelor de recunoașteri, 2:16,880.

Pilotul de pe Skoda Fabia R5 s-a impus și în a doua manșă, fiind urmat de Claudiu Erhan (Mitsubishi Evo 9), cu 02:22,566, și Alexandru Pițigoi (Porsche 911 GT3 Cup). În cea de-a doua manșă, Pițigoi a pierdut controlul mașinii de concurs și a ieșit în decor, însă e posibil să revină mâine în concurs. Accident a avut și Ciprian Lupu (VW Golf 6 GTI), după un prim timp intermediar excelent.

Al treilea după prima urcare, Pițigoi a ieșit în decor în a doua manșă de recunoașteri. Foto: autostiri.ro

Cele mai mari probleme în privința performanței din cauza vremii le-au avut monoposturile. Singurul care a reușit să rămână aproape de top a fost favoritul local Octavian Ciovică (Radical SR8), cu 02:23,317, pe locul 4 în recunoașteri, în vreme ce Emil Ghinea (Norma M20F) a încheiat cu 02:38,866, iar Botond Szabo (Radical SR3) un 02:40,462.

În singura manșă de antrenamente cronometrate în care a luat startul, Costel Cășuneanu a mai coborât peste 6 secunde față de primele două urcări, bifând un 2:10,790, în vreme ce Ciovică a revenit spectaculos, dar nu suficient pentru a-l ajunge pe lider, brașoveanul încheind cu 0,292. Locul 3 din antrenamentele cronometrate a fost ocupat de bulgarul Iskren Veselinov (Honda Civic), cu 02:15,122, timp stabilit pe a doua urcare, atunci când majoritatea favoriților a preferat să nu mai ia startul, traseul fiind extrem de incomod din cauza ploii.

În Top 10 după prima zi de la Trofeul Râșnov Dekra by Icea Team s-au mai clasat Claudiu Erhan, Dudu Senchea, Pavel Shenkov, Matei Stancu, Bogdan Rusea, Mihai Manole și juniorul Matei Voicu, acesta fiind surpriza plăcută a unei zi dificile pentru toți concurenții etapei inaugurale a sezonului 2022.

Alexandra Teslovan a debutat la viteză în coastă la numai 16 ani. Aceasta va face un sezon complet de viteză în coastă 2 în 2022. Foto: Rally Photo Hunters

La Râșnov și-a făcut debutul și tânara Alexandra Teslovan, în vârstă de numai 16 ani, aceasta concurând în divizia a doua a campionatului. Fostă participantă la etapele de îndemânare și slalom paralel, Alexandra este fiica pilotului de raliuri, Adrian Teslovan. La etapă au fost trei prezențe feminine, pe lângă Alexandra mai concurând Antonia Ioana Tănăsie și Sabrina Camarda.

Prognoza meteo nu se anunță nici duminică favorabilă pentru viteza în coastă, însă piloții vor da totul pentru victorie la general și în grupe, etapa fiind transmisă în direct atât pe Look Sport 3, cât și pe canalul de Youtube al FRAS, începând cu ora 12:45.