Omul săptămânii, Jerome France, flancat de Octavian Ciovică și Emil Ghinea.

Campionul de super rally, Jerome France, a câștigat a patra etapă din Campionatul Național de Viteză în Coastă, Trofeul Gutâi 2022, la debutul său în prima divizie. La Categoria I, Costel Cășuneanu a bifat o victorie entuziasmantă, care îl readuce pe prima poziție în clasament.

După experiența de la etapa cu coeficient 1 de la Valea Uzului, atunci când a obținut trofeul de King of the Hill, dar a abandonat chiar în ultima manșă de concurs, Jerome France (Nova Proto) s-a prezentat și la startul etapei din Pasul Gutâi. Francezul a dominat ambele zile, obținând cel mai rapid timp în fiecare dintre cele 9 urcări, incluzând aici recunoașterile, antrenamentele și concursul. În urmă cu numai o săptămână, acesta se impunea și în etapa de super rally de la Deva, consolidându-și poziția de lider absolut al clasamentului.

France a plecat de la Baia Mare și cu titlul de King of the Hill datorită primei manșe de concurs, când a stabilit timpul de referință al etapei, un 2:56,572. De-a lungul celor două zile, din 9 urcări, în 6 dintre ele a ajuns la finiș în mai puțin de 3 minute. Singurul care a mai bifat performanța a fost Emil Ghinea, o singură dată, în cea de-a doua manșă de concurs, când a încheiat în 2:59,805.

Ghinea s-a clasat al doilea în topul open, dar a luat punctele destinate victoriei la Categoria II deoarece France s-a înscris din postura de One Event și nu a punctat în niciun clasament. Pilotul din Mangalia a venit la etapa din Maramureș în ultimul moment după ce inițial anunțase că sunt șanse mici să mai concureze în acest sezon din cauza problemelor tehnice pe care le avea modelul Norma M20F.

Podiumul etapei din acest weekend a fost completat de liderul categoriei, Octavian Ciovică.

Absent etapa trecută la Straja, din cauza unui accident petrecut în pauza competițională, Costel Cășuneanu (Skoda Fabia RS5) a venit cu mâna în ghips în Maramureș și a câștigat Categoria I, înregistrând al patrulea timp, imediat după piloții cu prototipuri. Acesta și-a îmbunătățit și cu 5 secunde cel mai bun timp personal, din 2021, când a încheiat tot pe 4 la open.

Moment inedit la premierea Categoriei I, cu Costel Cășuneanu pe prima poziție, deși avea mâna stângă în ghips. La revenire, Călin Făgădar a făcut o cursă senzațională.

Al cincilea timp al etapei și totodată al doilea la Categoria I a fost favoritul local Călin Făgădar (Mitsubishi Lancer Evo), reîntors la start după o lungă absență, urmat în ambele clasamente de Alexandru Pițigoi (Porsche 911). Între Cășuneanu și Fagadar diferența după cele două manșe de concurs a fost una infimă, de doar 25 de milisecunde.

În Top 10 la Open s-au mai clasat Botond Szabo (Radical SR3), care a obținut și punctele aferente locului 3 la Categoria II, Dominic Marcu (Tesla M3), Cosmin Ion (Peugeot 308 TCR) și Marc Banca (Subaru Impreza).

Top 10 Open după cele două manșe de concurs.

În urma rezultatelor de la Trofeul Gutâi, Costel Cășuneanu a revenit în fotoliul de lider al Categoriei I. Pilotul de pe Skoda Fabia R5 a strâns 77 de puncte până în prezent și e urmat de Alexandru Pițigoi, cu 76 de puncte, și de Dudu Șenchea (Mitsubishi Evo 9), cu 48 de puncte.

La Categoria II, Octavian Ciovică e tot mai aproape de titlul mult visat. Cu 86 de puncte, brașoveanul conduce topul destinat prototipurilor și monoposturilor, unde este urmat de Emil Ghinea, cu 67,5 puncte, și de Botond Szabo cu 41,5 puncte.

Ultimele două etape ale primei divizii din Campionatul Național de Viteză în Coastă vor avea loc la Câmpulung Muscel (17-18 septembrie) și Poiana Brașov (15-16 octombrie). Cu o victorie într-una dintre ultimele două runde, Ciovică își poate asigura prima poziție la finalul sezonului, în timp ce Ghinea este obligat să le câștige pentru a fi sigur că va deveni campion.

Rezultatele complete provizorii ale Trofeului Gutâi 2022 sunt disponibile aici.