Stimați membri,

După cum organizatorii de raliuri și coastă știu deja, încă de la finalul lui 2017 s-a introdus obligativitatea plății unei garanții către Federație, pentru a avea calendare certe, asumate cât mai devreme.

Este o practică acceptată în majoritatea sporturilor și, mai ales, la FIA. Spre deosebire de FIA, unde taxa se plătește și nu o mai primești înapoi, totuși la FRAS taxa se returnează către organizatori la eliberarea Permisului de Organizare. Pentru a putea prezenta calendarele finale cât mai devreme, secretariatul FRAS a transmis organizatorilor facturile de garanție (reprezentând jumătate din valoarea permisului de organizare), precum și contractele cu federația. Acestea au fost trimise la începutul lunii decembrie cu termen de plată și semnare 15 ianuarie 2019.

Toți organizatorii au înțeles și au achitat garanția și au semnat și contractul, cu două excepții, ACS Autoblic Brașov (organizator a 5 etape în 2019) și clubul ACS Rally Spirit Onești. Mai mult decât atât, clubul Auto Blic, după ce a notificat FRAS susținând că această garanție ar fi abuzivă, a atacat hotărârea nr 1/31.01.2019 a Consiliului Federal, prin care era înștiințat că a rămas, alături de clubul ACS Rally Spirit, ultimul organizator care nu a plătit această taxă.

Astfel, astăzi, 11 februarie 2019, ne aflăm în situația neobișnuită în care clubul Auto Blic a angajat un cabinet de avocatură în scopul atacării hotărârii Consiliului Federal la Comisia de Apel. Onorariul și taxa de apel sunt foarte probabil mai mari decât garanția instituită de FRAS, astfel încât ne întrebăm: Pentru ce? Care este scopul acestui demers? Ce se dorește, de fapt? De ce se plătesc onorarii avocaților și taxe de apel, dar nu se achită garanția pe care orice organizator de etape de campionat național le depune oriunde în lume? Oare ceilalți organizatori ce părere au? Evident că se mai pune întrebarea: ce se va întâmpla cu relațiile dintre acest organizator și Federație, după alegeri? Va fi obligat până la urmă să plătească această garantie, ori va fi sancționat cumva, sau pur și simplu va fi absolvit de dificultățile create și chiar și de obligațiile financiare?

Cazul se va judeca miercuri de către Comisia de Apel, iar Campionatele vor merge înainte, calendarul va rămâne același, Federația fiind capabilă să organizeze direct etapele aflate în litigiu.