Delecour: Mulțumesc FRAS pentru șansa oferită lui Eliott
Norris Măgeanu, Eliott Delecour și François Delecour

Președintele FRAS, Norris Măgeanu, a participat, joi, la conferința de presă premergătoare Raliului Iașului, la care au mai fost prezenți François Delecour, triplu campion național al României (2012, 2013 și 2014), fiul acestuia, Eliott Delecour, organizatorul evenimentului, Dan Codreanu, și doi dintre piloții care vor concura, Octavian Lunguleac și Andrei Gîrtofan.

Una dintre noutățile acestei ediții, a 6-a etapă din cadrul Campionatului Național de Raliuri Betano 2023, o reprezintă debutul în raliuri a lui Eliott Delcour, fiul legendarului François Delecour, în cadrul Cupei Dacia.

„Am găsit o pregătire exemplară a probelor și mă bucur să văd că sunt 5 echipaje din străinătate la start și că, per total, avem un număr mare de echipaje prezente. Suntem extrem de bucuroși că avem doi piloți tineri, unul italian și unul francez, care au venit să participe aici, în România. Ce dovadă mai bună poate fi pentru nivelul competiților de la noi din țară decât aceasta, când un campion mondial de raliuri nu se duce în țara sa și vine la noi, în România, cu fiul său!” – Norris Măgeanu.

Revenit la Raliul Iașului, după o pauză de 9 ani, despre care declara, în 2013, că este cel mai frumos raliu din Romania, François Delecour, care este și fost vicecampion mondial (1993), a ținut să mulțumească FRAS și organizatorilor pentru că fiul său a fost primit pe lista de start pentru a debuta oficial în automobilism.

CITEȘTE ȘI CNRB: ELIOTT DELECOUR DEBUTEAZĂ ÎN RALIURI, LA CUPA DACIA

„Ultima dată am fost la Iași în 2014. Îmi amintesc bine că am avut probleme, am pierdut o roată pe ultima probă și a trebuit să parcurc superspeciala din centrul orașului pe 3 roți. Probele raliului sunt foarte frumoase, calitatea drumului este incredibilă și cred că pentru Elliot va fi un prilej foarte bun să înceapă să învețe să piloteze. Aș vrea să mulțumesc Federației Române de Automobilism Sportiv și organizatorilor că i-au oferit această șansă lui Elliot și i-au permis să piloteze aici. Este foarte bine ca un pilot să poată pilota de la o vârstă fragedă, în trecut noi nu aveam astfel de ocazii înainte de a împlini 18 ani” – François Delecour.

Francezul de 61 de ani a mai spus, după conferință, într-un dialog cu Edwin Keleti, directorul sportiv al FRAS: „Îmi amintesc, indiscutabil de anul 2014, la Iași, de epoca raliului din vremea tinereții, care a fost absolut fantastică, începând cu calitatea rutelor. Regăsesc și astăzi aceeași calitate.

Organizarea este, de asemenea, una remarcabilă. Cum am ajuns la hotelul din Iași am fost imediat întâmpinați și tratati cu mare respect, în contextul cursei.

La aproximativ 40 de ani de la prima ediție, Raliul Iașului aduce în continuare multă experiență sportivilor și se remarcă în continuare la toate capitolele.

Și cred că noi, francezii, ne vom imprima puțin stilul personal și vom vorbi în continuare de bine despre România. Cred că viitorul aparține tinerilor. Astăzi, un tânăr de 15-16 ani este perfect capabil să piloteze o mașină. Astfel, a fost o greșeală ca în trecut lucrurile să fie privite altfel. În acest context, încă o dată, vreau să mulțimim FRAS și organizatorilor”.

Eliott este pilot de motocross, dar s-a declarat foarte încântat să debuteze la bordul unei mașini de raliuri în aceeași țară și în aceleași locuri care au fost atât de primitoare cu tatăl său. Mai mult, tânărul sportiv s-a acomodat foarte repede cu probele, chiar dacă pe unele le-a văzut mai complicate.

„Îi mulțumesc tatălui meu și abia aștept startul raliului. Probele sunt foarte bune, chiar dacă unele dintre ele sunt puțin mai complicate, dar m-am obișnuit foarte repede cu ele” – Eliott Delecour.

Vineri se va da startul festiv în Raliul Iașului, începând cu ora 20:00, probele speciale urmând să înceapă sâmbătă, de la ora 10:15, odată cu PS1 – Cioca Boca. Ziua se va încheia cu Superspeciala din centrul Iașului, începând cu ora 18:45.