Simone Tempestini a redevenit marele favorit pentru câștigarea campionatului după victoria de la Iași.

Sixtuplul campion național absolut Simone Tempestini a câștigat Raliul Iașului pentru a patra oară în carieră și a stabilit un nou record al competiției. Clujeanul a redevenit principalul favorit pentru cucerirea unui nou titlu după trei victorii consecutive și totodată are nevoie doar de o clasare în Top 7 în Brașov pentru a fi sigur și de un titlu în divizia dedicată exclusiv macadamului.

Alături de Sergiu Itu în modelul Skoda Fabia Rally2 Evo, Tempestini a câștigat 8 dintre cele 9 probe speciale de pe macadamul ieșean, singura sincopă fiind în super speciala de la Râpa Galbenă, când cel mai rapid a fost Sebastian Barbu.

Cu un timp total de 01:20:57,2 la capătul celor 133,7 kilometri, Tempestini și-a adjudecat trofeul pentru a patra oară în carieră după succesele din 2015, 2016 și 2018. În 2019 și 2020, echipajul de la Napoca Rally Academy a abandonat, însă de fiecare dată din fotoliul de lider. Datorită acestui rezultat, Tempestini l-a depășit deja pe Andrei Gîrtofan în topul general și s-a apropiat la 11,6 puncte de Barbu. În acest moment topul arată astfel: 1. Barbu 229,6p 2. Tempestini 218p 3. Gîrtofan jr 210,2.

Clasamentul final se realizează după algoritmul celor mai bune 7 rezultate astfel: cele mai bune 3 etape de macadam + cele mai bune 4 etape de asfalt sau cele mai bune 3 etape de asfalt + cele mai bune 4 etape de macadam. Cel mai avantajat în acest moment este Tempestini, care a avut două etape fără puncte în prima parte a sezonului, astfel că orice rezultat la Cluj (asfalt) și Brașov (macadam) îi va aduce plus, în timp ce Barbu a avut o absență. Gîrtofan jr a punctat la toate etapele, astfel că plusul potențial de puncte este mic în acest moment.

Liderul provizoriu al campionatului, Sebastian Barbu, a încheiat al doilea la Raliul Iașului Resonance 2022, acesta fiind de altfel singurul pilot care a fost pe podium la toate etapele la care a luat parte în acest sezon. Alături de copilotul său Bogdan Iancu, Barbu (Skoda Fabia Rally2) a fost la 01:53,5 în urma lui Tempestini.

Podiumul open al etapei a șaptea din Campionatul Național de Raliuri Betano a fost completat de echipajul Bogdan Marișca/Sebastian Itu (Skoda Fabia Rally2). Cei doi au concurat pe macadamul din Iași încă din 1998, iar împreună au bifat 11 ediții. Marișca și Dan Gîrtofan dețin recordul de prezențe, ambii fiind nelipsiți din 1997.

Sărbătoritul zilei, când a împlinit 52 de ani, Dan Gîrtofan (Skoda Fabia Rally2 Evo) a încheiat pe 6 a 17-a sa prezenţă la Iaşi alături de copilotul său Tudor Mârza. Fiul său, Andrei Gîrtofan, (Skoda Fabia Rally 2, copilot Doru Vraja) a încheiat al cincilea și coboară pe poziția a treia în clasamentul general provizoriu al sezonului 2022.

Singurul echipaj din topul clasamentului fără să beneficieze de un model Rally2/R5 a fost cel format din Raul Badiu și Rareș Fetean, care a încheiat pe un impresionant loc 4, deși s-a aflat la bordul unui Mitsubishi Lancer Evo 9. Cu două pene de cauciuc de-a lungul traseului, care i-a îngreunat performanța, Badiu a încheiat de patru ori pe podium pe probele speciale, confirmând evoluția foarte bună de la Bacău.

Sebastian Barbu e obligat să câștige autoritar ultimele două etape ale sezonului pentru a fi sigur că va deveni campion.

Între primele 10 echipaje s-au mai clasat: Adrian Teslovan/Vajk Imre Cseh (Ford Fiesta R5), Cristian Dolofan/Traian Pavel (Citroen C3 Rally2), Bogdan Cuzma/Florin Dorca (Skoda Fabia Rally2) și Norbert Maior/Francesca Maior (Peugeot 208R2).

Frații Maior au câștigat la Două Roți Motrice, dar și la RC4, acolo unde i-au depășit pe Cristi Șugar și Vlad Colceriu, care s-au bucurat însă de succes la Cupa 208 R2, dar și la Juniori. Reis Suliman și Rareș Badea (Suzuki Swift) s-au impus în topul debutanților, în timp ce David Tarța și Mihai Sandu au câștigat la Cupa Swift. La Cupa Dacia s-a impus echipajul format din Răzvan Ungureanu și Andrei Mitrașcă.

Pe lângă locul 4 în topul general, Raul Badiu și Rareș Fetean s-au bucurat și de victorie la RC2N, în timp ce la RC5 cel mai rapid a fost echipajul format din Constantin Tudor și Teodor Găină (Renault Clio Rally5). Soții Emanuel și Denisa Resiga (Ford Fiesta ST150) au câștigat clasa Nat12.

Raul Badiu și Rareș Fetean au impresionat la Iași, cu locul 4 la general și de 4 ori pe podiumul probelor speciale.

În Campionatul Național Rally2, care s-a desfășurat doar vineri și sâmbătă, victoria a revenit echipajului Eduard Georgescu/Călin Paraschiv (VW Golf 5).

Rezultatele complete provizorii de la Raliul Iașului Resonance 2022 sunt disponibile aici.

Următoarea etapă este Raliul Clujului, în perioada 7-9 octombrie.