Cristiana Oprea a fost prezentă la două dintre etapele acestui sezon din CNRD. Sursă foto: rallyzoom.ro

Pentru prima dată în istoria automobilismului, un echipaj 100% feminin va reprezenta România în prestigiosul Campionatul European de Raliuri – este vorba de Cristiana Oprea și Diana Hațegan, o prezentă constantă pe probele speciale autohtone, care vor lua startul în weekend la Rally di Roma Capitale (19-21 iulie), în Italia, anunță cele două printr-un comunicat.

Cu această ocazie, ele vor trece la un material de concurs superior, o mașină Peugeot 208 R2 pregătită de echipa #Motorsport, cu care vor puncta la clasa RC4. Totodată, ele intră în lupta pentru ERC Ladies Trophy, un premiu menit să încurajeze o prezență cât mai numeroasă a femeilor în motorsport. Punctele pentru acest trofeu se câștigă în funcție de locul obținut în clasamentul final 2 roți motrice sau integrale, încurajând astfel egalitatea șanselor în sport fără să fie nevoie de un clasament exclusiv feminin.

Toate drumurile duc la Roma

Evenimentul Rally di Roma Capitale a pregătit pentru concurenți 203km de probe speciale pe asfalt, cu centrul de comandă și parcul de service amenajate în orașul Fiuggi. Startul festiv va aduce însă mașinile de concurs chiar pe străzile Romei, care vor defila vineri după-masa în cadrul unei parade până la rampa de start amenajată în zona Castel Sant’Angelo. Evenimentul se va încheia duminică seara cu superspeciala amenajată pe faleza din Ostia de la 19:00, care va fi urmată de ceremonia de premiere de la 20:30.

Femei în istoria ERC

European Rally Championship (ERC) este primul și cel mai vechi campionat internațional de raliuri organizat de FIA, prima ediție având loc în 1953. Printre prezențele feminine care s-au remarcat în ultimii ani și au câștigat ERC Ladies Trophy se numără piloții Emma Falcon (2018, Spania), Tamara Molinaro (2017, Italia), Cattie Munnings (2016, UK), dar și Ekaterina Stratieva (Bulgaria), care a câștigat edițiile din 2014 și 2015.

În acest an, clujeanca Alina Bianca Pop a luat startul la două dintre etapele sezonului, în Letonia și Polonia, terminând de fiecare dată pe podium în ERC 2 și pe primul loc în Cupa Abarth. Aceasta a fost copilot pentru italianul Andrea Nucita. Chiar dacă apare și pe lista de înscrieri de la Roma, Alina nu va putea fi prezentă din cauza unor probleme personale. În acest moment, ea se află pe locul 4 în topul copiloților sezonului 2019 în ERC 2.