Prima zi din Raliul Iașului a fost una plină de răsturnări de situație, fiind marcată de abandonul campionului și câștigătorului en-titre din capitala Moldovei, Simone Tempestini. După primele cinci probe speciale, Vali Porcișteanu a încheiat ziua din postura de lider.

Cu trei victorii în ultimii patru ani la Iași, Tempestini (Hyundai i20 R5) a început excelent și la această ediție. După Proba Specială numărul 2, clujeanul avea deja un avantaj de 44,9 secunde în fața lui Adrian Răspopa (Skoda Fabia R5). În plus, câștigătorul Raliului Sibiului, Sebastian Barbu (Skoda Fabia R5) își anunțase deja abandonul din cauza unor probleme tehnice, ieșind astfel din calculele pentru prima poziție în clasamentul general.

În cea de-a treia probă specială de la Iași, campionul a pierdut o roată după ce mașina sa de concurs, un Hyundai i20 R5, a lovit un cap de pod, și a fost nevoit să abandoneze pentru a doua etapă consecutivă, iar apărarea titlului nu mai este deloc sigură.

Imediat după abandonul lui Tempestini, pe listă l-a urmat și Adrian Răspopa. Acesta a ieșit în decor în proba Madârjac, mașina de concurs rămânând suspendată pe un mal într-o zonă fără spectatori, astfel că a fost nevoie de intervenția oficială.

Timpii sunt disponibili pe www.live.fras.ro

De această situție a profitat Vali Porcișteanu (Citroen C3 R5). Liderul la zi al campionatului a preluat conducerea după Proba Specială 4 și a încheiat ziua cu un avantaj de 3,4 secunde în fața lui Bogdan Marișca (Forda Fiesta R5). Podiumul este completat de Dan Gîrtofan (Skoda Fabia R5), aflat însă la 58,4 secunde în spatele piteșteanului de la DTO Rally Team.

În Top 10 se mai află Cătălin Grigoriu (Ford Fiesta R5), Zoltan Juhos (Skoda Fabia R5), Paul Ciubotariu (Subaru Impreza), Cristian Dolofan (Peugeot 208 R5), Mihnea Mureșan (Peugeot 208 R2), Călin Bucur (Mitsubishi Lancer Evo 9) și Norbert Maior (Peugeot 106).

Celelalte cinci probe speciale ale ediției din acest an din Raliul Iașului vor avea loc sâmbătă, prima fiind programată la Păun, începând cu ora 9:20, și va avea o distanță de 8,45 de kilometri.