Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a remis un comunicat din partea Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) privind vaccinarea sportivilor împotriva COVID-19.

Ca parte a eforturilor continue de monitorizare a impactului COVID-19 asupra activității anti-doping la nivel mondial, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) oferă clarificări sportivilor și celorlalți parteneri, cu privire la statutul vaccinurilor împotriva SARS-Cov-2 raportat la Lista Interzisă.

Având în vedere că vor exista mai multe vaccinuri dezvoltate și utilizate, este prematur să facem declarații definitive privind compoziția lor; însă, sportivii pot fi încrezători că WADA va continua să monitorizeze toate informațiile disponibile și îi va consilia, atât pe ei cât și pe alți membrii ai comunității anti-doping, în cazul în care vreun ingredient al vreunui vaccin ar ridica probleme. 

Sănătatea sportivilor este cea mai importantă preocupare a WADA pe perioada acestei pandemii, iar aceștia pot fi asigurați că, în eventualitatea puțin probabilă în care un vaccin ar cauza o încălcare a reglementărilor anti-doping conform Codului Mondial Anti-Doping, supravegherea de către WADA a oricărei gestionări ulterioare a rezultatelor va garanta că vaccinurile și principiile anti-doping nu intră în conflict. Pentru a fi mai clari, în ciuda noutății acestor vaccinuri, nu există niciun motiv să credem că astfel de vaccinuri ar contraveni reglementărilor anti-doping.

WADA a încheiat un memorandum de înțelegere cu diferite companii farmaceutice, inclusiv cu Pfizer, precum și cu organismul reprezentativ al acestei industrii, Federația Internațională a Asociațiilor și Producătorilor din Domeniul Farmaceutic (IFPMA) și este în permanentă legătură cu aceștia pe această temă, pentru a stabili compoziția exactă a diferitelor vaccinuri puse în prezent la dispoziție. De asemenea, WADA va continua să comunice cu sportivii și ceilalți parteneri, pe măsură ce apar noi informații relevante.

Pentru orice informații utile din domeniu, vă rugăm, nu ezitați să ne contactați: contact@anad.gov.ro.