Andrei Dună (stânga) și Luca Savu (dreapta)

Etapele 2 și 3 ale Campionatului Francez de Formula 4 au adus un format neașteptat pentru juniorii români Luca Savu și Andrei Dună, ambii având prestații consistente în competițiile desfășurate la Magny-Cours, respectiv Pau Ville.

Având la dispoziție doar un antrenament fizic în ziua de vineri, la Magny Cours, Luca Savu a avut parte de un accident în chiar prima tură a calificărilor, acroșat de un concurent din Germania, pilotul român aflându-se în tur rapid. Ca atare, Luca a fost obligat să ia startul în toate cursele de la Magny Cours de pe ultima poziție.

Luca Savu, ocolit de șansă în ambele runde

În cursa 1, după primele două ture, Savu a fost lovit, din nou, din spate, de către columbianul Joao Paulo Diaz-Balesteiro, în urmă coliziunii rezultând pagube însemnate pentru monopostul sportivului român. Din păcate, în cursa 2, din cele 11 ture, 5 au fost parcurse sub safety-car, Luca ajungând de pe locul 26 doar până pe 20. Cursa a 3-a, ultima, desfășurată duminică, pe o vreme umedă, a fost una fără mari evenimente, iar Luca a terminat pe poziția 18, avansând 8 locuri în grilă.

Luca Savu

După o zi de pauză, marți, Luca a avut ziua rezervată la simulator pentru circuitul Pau Ville. Aflat pentru prima dată pe un circuit stradal, fără posibilitatea de antrenament fizic, Luca a greșit în prima tură rapidă din free practice și a fost nevoit să privească de pe margine antrenamentul. Și, ca totul să fie și mai palpitant, calificările urmau să se desfășoare pe ploaie, fiind prima dată când Luca a mers cu un monopost pe acest tip de vreme. Cu atât de multe necunoscute, Luca a reușit, totuși, să se claseze pe locul 20. Prima cursă avea să se desfășoare pe uscat, dar, din nou, în primul tur Luca a ratat frânarea în primul viraj și a ajuns pe locul 21 la final. În cursa a doua, plecând de pe 20, juniorul clujean a terminat pe poziția 12.

Cursa a 3-a a început pe uscat, dar un acroșaj în frunte l-a forțat pe Luca să frâneze brusc pentru a evita o coliziune și a ajuns pe locul 20. După un nou incident pe traseu, în cursa și-a făcut apariția Safety Car-ul, dar și ploaia, toți concurenții intrand la boxe pentru echiparea mașinilor cu cauciucuri de ploaie. După reluarea cursei, Luca a recuperat până la final poziții bune, până la locul 13.

Etapa de la Pau Ville, cea mai intensă pentru Andrei Dună

Cel de-al doilea pilot român care participă în Campionatul Francez de Formula 4, Andrei Dună, a avut și el probleme tehnice cu monopostul, în etapa de calificări de la Magny Cours.

Cu toate acestea, Andrei Dună a reușit să obțină un loc 9 pe grila de start, însă la finalul primei curse a trebuit să se mulțumească cu poziția 21. În cursa a 2-a, Dună si-a îmbunătățit performanțele și a obținut un loc 16. Prestația din cursa a 3-a se anunța una și mai bună pentru Andrei, însă, asfaltul umed i-a dat toate calculele peste cap și nu a reușit mai mult de locul 22.

Andrei Dună

Etapa a 3-a, de la Pau Ville, care a celebrat 80 ani de competiții automobilistice, s-a disputat în condiții meteo extrem de neprielnice, cu sesiuni de ploaie torențială, dar a fost cel mai intens eveniment la care Andrei Dună a participat. După toate cele 3 curse, cea mai bună clasare a lui Andrei a fost locul 12, rezultat obținut în ultimă cursă. Astfel, Andrei Dună a dovedit că se află pe o pantă ascendentă în parcursul său din Formula 4, reușind să își îmbunătățească performanțele din prima etapă, să se acomodeze tot mai mult cu nivelul ridicat de pilotaj și să-și înțeleagă cât mai bine monopostul său.

Următoarea etapă din F4, programată în perioada 1-4 iunie, se va disputa la Spa Francorshamps, unde Luca Savu și Andrei Dună promit prestații și mai spectaculoase.