În anul 2024, Comisia Națională de Juniori a FRAS, cu susținerea Agenției Naționale pentru Sport, a reușit să organizeze 4 acțiuni ale loturilor naționale, cu juniori proveniți din 6 ramuri sportive.
Astfel, au beneficiat de programele de pregătire 42 de sportivi juniori după cum urmează:
– Slalom Juniori – 6 sportivi
– Super Slalom – 3 sportivi
– Anduranță – 7 sportivi
– Time Attack – 1 sportivi
– Drift – 5 sportivi
– Slalom Paralel – 3 sportivi
– Rallycross – 9 sportivi
– Raliuri – 8 sportivi
1. Acțiunea pentru ramurile Slalom Juniori și Super Slalom
Organizată la baza de la CT Park, în apropierea Bucureștiului.
Pregătirea teoretică:
Aportul mentorilor pe partea teoretică s-a structurat astfel:
– Horia Gheorghe, pilot – elemente de pilotaj
– Teodor Gheorghe, campion la viteză în coastă – elemente de pilotaj și disciplină sportivă
– Edwin Keleti, Director Sportiv FRAS – piramida ariilor de pregătire a sportivului modern și elemente de pregătire mentală, analiza performanței și stabilirea obiectivelor.
Pregătirea practică:
A constat în multiple sesiuni de rulaj pe circuit cu cronometraj profesional. În cadrul pregătirii practice, juniorii au putut să ruleze având în dreapta un mentor sau au putut fi însoțiți de antrenorul personal, evoluția fiind urmărită de mentori din exterior. S-au efectuat exerciții avansate de analiză a propriilor performanțe și proiecții de corectare cu obiectiv de timp auto asumat.
2. Acțiunea pentru ramurile Anduranță, Drift și Time Attack
Organizată pe circuitul permanent de la Adâncata (Ialomița)
Pregătire teoretică:
Aportul mentorilor pe partea teoretică s-a structurat astfel:
– Mihnea Ștefan, campion național Radical Cup, pilot de anduranță ELMS – managementul carierei sportive
– Alexandru Pițigoi, multiplu campion național de viteză în coastă și raliuri – aspecte avansate ale conceptului de aderență
– Sorin Ene, multiplu campion național drift – tehnici avansate de drift
– Edwin Keleti, Director Sportiv FRAS – piramida ariilor de pregătire a sportivului modern și elemente de pregătire mentală.
Pregătirea practică:
A constat în mai multe sesiuni de rulaj pe circuit în mod diferențiat, având în vedere particularitățile disciplinelor.
Astfel, sportivii de la anduranță și time attack au putut rula împreună, iar cei de la drift în sesiuni separate. În cadrul pregătirii practice, juniorii au putut să ruleze având în dreapta un mentor sau au putut fi însoțiți de antrenorul personal, evoluția fiind urmărită de mentori din exterior.
A fost recompensată performanța celor 3 campioni de la categoriile de juniori din 2023 (de la anduranță și time attack) prin oferirea posibilității de a testa un material de concurs de ultimă generație, Porsche Cayman GT4, cu performanțe mult superioare materialului de concurs obișnuit al sportivilor prezenți. Toți cei 3 tineri piloți au trecut cu entuziasm prin acest adevărat test de adaptare și dezvoltare.
La eveniment au participat, ca invitați, doi dintre vicepreședinții FRAS, Bogdan Constantinescu și Cătălin Nicolaescu.
3. Acțiunea pentru disciplinele Rallycross și Slalom Paralel
Organizată pe circuitul permanent de la Schitu Golești (Argeș)
Pregătirea teoretică:
Partea teoretică s-a structurat astfel:
– Edwin Keleti, Director Sportiv FRAS – piramida ariilor de pregătire a sportivului modern și elemente de pregătire mentală, analiza performanței și stabilirea obiectivelor.
Pregătirea practică:
A constat în multiple sesiuni de rulaj pe circuitul din Schitu Golești. În cadrul pregătirii practice, juniorii au putut să ruleze având în dreapta antrenorul personal, evoluția fiind urmărită de mentori din exterior. S-au făcut exerciții avansate de analiză a propriilor performanțe și proiecții de corectare cu obiectiv de timp auto asumat.
Pilotul de Formula 4, juniorul Andrei Dună, a fost invitat special la acest eveniment, sportivul piteștean reușind să le transmită juniorilor din experiența sa și, totodată, să-i motiveze înaintea sezonului competițional 2024.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezenți președintele FRAS, Norris Măgeanu, vicepreședintele FRAS, Cătălin Nicolaescu, precum și președintele Comisiei Naționale de Rallycross, Cristian Otobîcu.
4. Acțiunea pentru disciplina Raliuri
Organizată pe o secțiune de drum forestier din zona limitrofă a orașului Miercurea Ciuc, Harghita.
Pregătire teoretică
Partea teoretică a debutat în forță cu un invitat special, nimeni altul decât campionul european en titre de raliuri la juniori, Norbert Maior, care le-a prezentat colegilor mai tineri din experiența sa în competițiile internaționale.
Discursul său s-a bazat pe elemente legate de tehnicile de pilotaj și scrierea notelor la recunoașteri, dar s-a pus accentul și pe dezvoltarea abilităților de reziliență și disciplină atât în viața sportivă, cât și în anevoioasa activitate de identificare a sponsorilor.
Un alt invitat de marcă la această acțiune a juniorilor din raliu a fost domnul conferențiar universitar Radu Predoiu, de la UNEFS București, care a prezentat un material foarte interesant privind ”Pregătirea psihică pentru concurs”.
Edwin Keleti, Director Sportiv FRAS – a coordonat aceste module având și un aport informațional pe partea de elemente de concentrare intra-competițională.
Pregatirea practică
A constat în multiple parcurgeri ale traseului de antrenament cu propriul copilot, cât și alături de Norbert Maior sau Sebastian Barbu – multiplu campion național la raliuri, în scopul rafinării tehnicilor de pilotaj și a dezvoltării unui set-up tehnic corect pentru materialul de concurs.
Toate aceste 4 programe s-au desfășurat cu finanțare din partea Agenției Naționale pentru Sport și sub directa coordonare a Președintelui Comisiei Naționale de Juniori și, totodată, Directorul Sportiv al FRAS, Edwin Keleti.