Procesul de licențiere pentru sezonul 2018 din cadrul Federației Române de Automobilism Sportiv va începe pe 15 ianuarie și va conține mai multe modificări față de sezoanele anterioare.

Începând cu acest sezon, cererile de licențiere vor putea fi depuse pentru piloți doar de către clubul la care aceștia sunt legitimați. Pe lângă adverința medicală și o poză în format jpeg, solicitarea trebuie să fie semnată și ștampilată de reprezentantul legal al clubului. Adresa la care va fi trimisă solicitarea este: licente@fras.ro.

Recomandarea FRAS este ca într-o singură adresă, clubul să trimită solicitarea de licențiere pentru toți membrii săi care doresc să concureze în sezonul 2018. Nu vor fi acceptate solicitările cluburilor care figurează cu datorii sau nu au plătită cotizația anuală. Facturile pentru cotizația aferentă sezonului 2018 vor fi trimise cluburilor până pe 15 ianuarie. De asemenea, începând cu acest an, FRAS nu mai acceptă plăți cash, ci exclusiv prin virament bancar.

Perioada de licențiere se va desfășura până cu trei săptămâni înainte de încheierea înscrierilor pentru prima etapă a campionatului pentru care se face solicitarea. Sportivii care solicită licența după acest termen vor achita taxele de licență + penalizarea prevăzută în Normele Financiare FRAS.

Totodată, din acest an, se va crea o bază de date electronică cu istoricul fiecărui pilot. Astfel, din 2018, numărul de licență nu va mai fi sinonim cu numărul de concurs. Astfel, numărul de licență va fi unic, în vreme de numărul de concurs de pe mașini poate depinde de poziția în clasament, preferințe sau oferit automat de federație

Regulamentul de licențiere pentru sezonul 2018 poate fi consultat aici.

Cererile de licențiere pot fi descărcate aici (format pdf) sau aici (format word)

Cu excepția Top 10 (numere la care se poate renunța, dar nu pot fi redistribuite), la celelalte numere de concurs, de la 11 la 25 (viteză în coastă) și, respectiv, 11 la 27 (raliuri), se poate renunța sau, după caz, dacă acestea devin libere, pot fi preluate printr-o solicitare scrisă de număr preferențial către secretariatul FRAS. Numerele de concurs pentru piloții de viteză în coastă, respectiv raliuri, stabilite în funcție de clasamentul general Open 2017 (viteză coastă)/ FIA (Raliuri),pot fi consultate aici și aici.

Pentru eliberarea numerelor de concurs la disciplina Rally 2, acestea vor începe cu 101, primele 15 numere vor fi atribuite în funcție de clasamentul din 2017, următoarele numere fiind date în ordinea solicitărilor, până la nr. 150. Se pot acorda numere preferențiale. Numerele de concurs stabilite în funcție de clasamentul general Open 2017 la Rally 2 pot fi văzute aici