Începând de astăzi, mașinile de competiție construite în România pot primi Carte de Identitate în baza unui pașaport tehnic sau a unei fișe de omologare FRAS!

Astăzi, 22 decembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 1237/22.12.2022, ordinul viceprim-ministrului României, ministrul transportului și infrastructurii, prin care, la capitolul I subcapitolul I3 punctul 20, subpunctul 20.2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„20.2. Pentru autovehiculele destinate competițiilor sportive, RAR eliberează CIV:

a) în baza fișei de omologare emise de Federația Internațională a Automobilului (FIA), în conformitate cu anexa J a Codului Sportiv Internațional; sau

b) în baza unei fișe de omologare sau a unui pașaport tehnic eliberat de structurile sportive din România nominalizate pentru activitatea de automobilism sportiv prin legislația națională.
CIV se eliberează pentru autovehiculele destinate competițiilor sportive dacă autovehiculele corespund în ceea ce privește verificarea stării tehnice efectuate de către RAR, având în vedere caracteristicile tehnice specifice.”

Astfel, după câțiva ani de discuții și analize bilaterale, care au reliefat necesitatea și fundamentul prin care fișele de omologare și pașapoartele tehnice FRAS să fie recunoscute de către Registrul Auto Român, mașinile de competiție din România se pot înmatricula și în baza omologării/pașaportului FRAS, nu doar în baza omologării FIA!

In acest fel vor putea deveni oficial “automobile destinate competițiilor sportive” mașini ca Suzuki Swift, Dacia Sandero, sau diverse mașini de construcție autohtonă de viteză în coastă, rallycross, off-road sau rally raid.

Președintele Norris Măgeanu mulțumește pe această cale autorităților care au arătat deschidere pe acest subiect atât de important pentru comunitatea română de motorsport!

Federația Română de Automobilism Sportiv și Registrul Auto Român au semnat un protocol de colaborare în 2022, una dintre priorități fiind implementarea în condiții eficiente a hotărârii de mai sus.

Consultă aici Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Vă dorim tuturor să aveţi parte de sărbători fericite!