Federația Română de Automobilism și ESSILOR vor începe o campanie de conștientizare asupra importanței consultului oftalmologic regulat, continuând astfel programul global lansat de ESSILOR și FIA.

Noua regulă de aur FIA, instituită în urma parteneriatului cu ESSILOR – „Controlaţi-vă vederea” – reprezintă de asemenea un pas extrem de important în creşterea gradului de conştientizare cu privire la vederea slabă care este o problemă de sănătate publică foarte serioasă. Din sezonul 2021 va fi implementată și în cadrul FRAS printr-o campanie de conștientizare.

Proiectul vine în completarea Regulilor de Aur deja existente ale FIA referitoare la siguranţa la volan, care ţin de alţi factori de risc importanţi cum ar fi viteza, consumul de alcool sau centura de siguranţă.

Potrivit Organizației Mondiale A Sănătății, în fiecare an, 1,25 milioane de persoane sunt ucise în accidente rutiere și peste 50 de milioane sunt rănite grav. Având în vedere că numărul de vehicule programate se va dubla până în 2040, aceste cifre pot crește. În plus, majoritatea şoferilor nu îşi dau seama că este necesar să îşi protejeze ochii de lumina puternică atunci când este soare sau de strălucirile luminoase care apar brusc, atunci când conduc pe timp de noapte.

80% din tulburările vizuale pot fi prevenite sau vindecate, însă gradul de conștientizare a oamenilor este scăzut, iar accesul la ochelarii de calitate este, în continuare, limitat.

Printre obiectivele programului demarat de Essilor și FRAS se regăsesc campanii de conștientizare a bunei vederi dedicate pentru toți piloții FRAS, acțiuni de educație privind impactul vederii bune pentru siguranta tuturor participanților la trafic.